Званичници, вјерници и поштоваоци се опраштају од митрополита Амфилохија

Срна
Званичници, вјерници и поштоваоци се опраштају од митрополита Амфилохија

БЕОГРАД - Многи вјерници и поштоваоци Његовог преосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, али и дипломате, политичари и хуманитарци на друштвеним мрежама опраштају се од њега и упућују посљедње поруке.

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије позвао је све православне хришћане да се помоле Богу за душу Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је цијелог свог живота ишао трновитим путем Христовим и часно изнио свој крст.

- У овом моменту желим да позовем сву браћу архијереје, и Српске православне цркве, и свих осталих православних цркава у којима је наш митрополит уживао велики углед, у цијелом православљу, да се моле Богу за покој његове душе - истакао је владика Јоаникије.

Он је нагласио да је Господ уочи Светог Петра Цетињскога и Светог Петра Ловћенског Тајновица одлучио да приброји митрополита Амфилохија свештеном лику цетињских митрополита, преноси Митрополија црногорско-приморска.

- И вјерујте, данас је дан жалости, и ових дана ћемо туговати и вршити заупокојене службе, али надам се да ће се то полако претварати у прославу Светих тројице јерарха у Црној Гори, јер мучеништво, и љубав, и жртва, и доброта, и мудрост митрополита Амфилохија ће засијати из божанске перспективе и донијети велики благослов Црној Гори - истакао је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије сматра да није мали знак то што се митрополит Амфилохије излијечио и од упале плућа и од ове заразне болести, али његов каснији опоравак није ишао, просто организам није више могао да издржи тај напор.

- Али, он је побиједио овај вирус. Он га је прво духовно побиједио, и тај вирус и све друге вирусе, и његова смрт је заправо побједа, јер је он својом смрћу потврдио све оне врлине које смо ми примјећивали у његовом животу и на његовом животном путу, прије свега у његовој личности - нагласио је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије је навео да смрт митрополита Амфилохија представља још једно прослављање имена Христовог и прелазак и сједињење са васкрслим Христом у Његовом вјечном Царству са свима светима.

Владика Јоаникије је напоменуо да је у овом моменту најважније да се сви молимо Богу за душу митрополита Амфилохија, да га са љубављу испратимо, да испоштујемо сав црквени поредак.

- Свештенство ће објавити посредством званичних медија Митрополије црногорско-приморске сав поредак његовог испраћаја и сахране. Молим све да уз поштовање здравствених мјера, заиста је ситуација крајње озбиљна у Црној Гори што се тиче ове епидемије, учине све што треба да се ови дани на славу Божију проведу уз молитве за покој душе нашег митрополита, и уз бригу да поредак његовог испраћаја и сахране буде што достојанственији - поручио је владика Јоаникије.

Он је додао је са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом, који ће доћи на сахрану високопреосвећеног митрополита Амфилохија, усаглашено да Света архијерејска литургија, коју ће служити Његова светост, буде у недјељу, 1. новембра.

- Послије Свете литургије биће опијело и опроштај са нашим митрополитом и он ће бити сахрањен у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у крипти гдје је сам одредио своје гробно мјесто - прецизирао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је пожелио да свима који осјећају велики бол због растанка са митрополитом Амфилохијем Бог подари духовне снаге и да овај испраћај митрополита свима буде на благослов, и њиховим породицама и домовима, и целој Црној Гори и свим православним хришћанима који га љубе и поштују.

- Нека Божији благослов и молитве нашег високопреосвећеног митрополита Амфилохија, који је примио блажену кончину и прелази у Царство небеско, буде са Црном Гором и са свима православним хришћанима - поручио је владика Јоаникије.

Посљедњи поздрав митрополиту Амфилохију упутили су Његово преосвештенство владика диселдорфски и цијеле Њемачке Григорије, игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, најбољи српски свјетски тенисер Новак Ђоковић, француско-српски хуманиста Арно Гујон, амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри, те министар правде Србије Маја Поповић.

Владика Григорије опростио се од митрополита Амфилохија ријечима да је свијет напустио "слуга Божији и народни руководитељ, свештеник у најдубљем смислу те ријечи".

- За мене је он био и још нешто више, био је пророк и пјесник, а то је као да кажете храброст и њежност у једноме. Пјесник рањеног, отвореног срца коме су капље крви и суза непрестано капале над Црног Гором. Али, не узалуд... - написао је Григорије у саопштењу објављеном на сајту Епархије.

Он је истакао да се "митрополит никада није уплашио, што га је у овом свијету страха и кукавичлука учинило магнетом за уплашене и растужене, које је радо примао под своја орловска крила слободе".

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић објавио је црно-бијелу фотографију митрополита Амфилохија на "Твитеру" и написао да "онај који је живио у Христу, умријети никада не може".

- Вечно да се радује у светлости лица Божијег, коме је цео свој земаљски живот посветио. Благодаримо Господу, који нас је удостојио да духовно узрастамо уз равноапостолног светитеља. Вечан помен митрополиту Амфилохију - навео је отац Сава.

Најбољи српски и свјетски тенисер Новак Ђоковић је на свом "Инстаграм" профилу поставио слику митрополита Амфилохија уз емотиконе склопљених руку и на тај начин одао почаст.

Премијер Црне Горе Душко Марковић, поводом смрти митрополита Амфилохија, упутио је изразе саучешћа свештенству, монаштву и вјерницима, истакавши да је Митрополија црногорско-приморска изгубила данас свог поглавара, а Црква у Црној Гори запаженог јерарха.

- Са жаљењем сам примио вијест о митрополитовој смрти. Као предсједник Владе сарађивао сам и разговарао са митрополитом Амфилохијем о многим важним питањима која су се тицала односа државе и Цркве, али и о другим темама од значаја за црногорско друштво- навео је Марковић на "Твитеру".

Он је истакао да искрено саучешће упућује и породици Радовић, из које је потицао митрополит.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изразио је саучешће поводом смрти Његовог високогпреосвештенства митрополита црногорско приморског Амфилохија.

- Моје саучешће људима из Црне Горе који оплакују одлазак митрополита Амфилохија Радовића. Нека почива у миру - написао је Вархељи на "Твитеру".

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици од посљедица вируса корона.

Амерички амбасадор у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке је на свом "Твитер" налогу упутила саучешће свим вјерницима и члановима српске православне породице поводом, како је навела, смрти драгог митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри је на "Твитеру" изразио саучешће Његовој светости патријарху српском Иринеју, Српској православној цркви (СПЦ) и свим њеним вјерницима поводом смрти митрополита Амфилохија.

Министарка правде Србије Маја Поповић упутила је саучешће СПЦ и патријарху Иринеју, истакавши да су Србија и цијели српски народ изгубили једног од својих највећих духовника, чије ће мудре ријечи и велика дјела остати на памћење будућим покољењима.
- Остаће у нашим мислима и срцу као владика дубоке вере и велики исповедник православља, што је сведочио током целог свог живота. Захваљујући његовом труду и прегалаштву, Митрополија црногорско-приморска и остале епархије у Црној Гори су доживеле велику духовну обнову - навела је Поповићева.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић је у телеграму саучешћа патријарху Иринеју, СПЦ и вјерницима навео да је упокојење митополита Амфилохија тужан тренутак за све православне вјернике и Цркву, у којој вјерујући људи налазе моралну подршку и духовну снагу.

Петковић је истакао да је митрополит Амфилохије својим животом свједочио о љубави према српском роду, не кријући да је Косово и Метохија за њега заувијек остало непреболна рана.
- Његов духовни пут, утемељен на вечним хришћанским врлинама, оставиће заувек траг у нашем народу. Нека почива у миру, а Божја утеха нека буде окрепљење ожалошћенима - нагласио је Петковић.

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици, од посљедица вируса корона.

Удружење књижевника Црне Горе саопштило је да је Црна Гора изгубила великог и непоновљивог духовника, филозофа и књижевника, човјека посвећеног добробити ове земље и народа.

Из Удружења књижевника Црне Горе наводе да су са великом тугом и невјерицом примили вијест о упокојењу митрополита Амфилохија.

Удружење је, како наводе, имало срећу и част да митрополит Амфилохије буде њихов члан и да од њих добије највеће књижевно признање "Марко Миљанов".

- Наш пјесник и прозаиста, најстарији члан Удружења, борио се до посљедњег дана свог светачког бивствовања међу људима, својим несебичним посвећењем и миротворачком мисијом за добро овог народа, и својим светим ликом и дјелом, обасјао нову Црну Гору и у потоњим данима свог живота не обзирући се на животну опасност која га је у његовим часним позним годинама пратила на сваком кораку и запутила Богу и вјечности - истичу из Удружења.

У саопштењу се додаје да је током свих ових година митрополит Амфилохије био и остао велики подвижник за добро народа, за духовне и свјетовне слободе и да ниједног трена није устукнуо пред изазовима живота и смрти, свјестан своје велике мисије коју је на најсвјетлији начин крунисао духовним и грађанским слободама савремене Црне Горе.

Из Удружења истичу, између осталог, да је митрополит Амфилохије био полиглота, да је говорио грчки, руски, италијански, њемачки и француски, те да је "за живота зрачио као светац порукама Господњим, које су његов лик и дјело обасјале и ставиле у ред највиших духовника, мислилаца и доброчинитеља свог народа".

- Наш митрополит је на самом крају физичког бивствовања уткао своју мудру мисао у исправљање путева духовно и грађански сад већ ослобођене и усправљене Црне Горе. И зато ће у њеној историји најљепшим ћириличним словима бити исписано његово име, и његова свијетла страница борбе за духовност и слободну мисао ове земље. Господ Бог нека митрополита Амфилохија прими у своје окриље, као свог вјерног сина и изасланика овоземаљског - саопштено је из Удружења књижевника Црне Горе.

- Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије био је свјетило вјере српском народу у Црној Гори и достојан насљедник трона Светог Петра Цетињског - истакао је принц Александар Карађорђевић, који је упутио саучешће Његовој светости патријарху српском Иринеју, Српској православној цркви и вјерном народу због смрти митрополита Амфилохија.

- Молим вас Ваша светости да свим архијерејима наше цркве, свештенству, монаштву и верном народу пренесете наше искрено саучешће. Нека Господ подари рајско насеље и мир уснулом митрополиту Амфилохију - наводи се у телеграму саучешћа упућеном патријарху Иринеју.

Принц Александар Карађорђевић навео је да је његова породица са великим жаљењем примила вијест о смрти митрополита Амфилохија.

- Ово је тежак губитак за нашу Цркву и за све хришћане - додаје се у телеграму саучешћа.

Француски хуманитарац Арно Гујон изјаво је саучешће Србима, посебно из Црне Горе, поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

- Са великим болом сам примио вест да се митрополит Амфилохије јутрос упокојио. Делим тугу са свима вама, посебно са Србима из Црне Горе којима је био духовни отац - написао је Гујон на Твитер налогу.

Навео је и да од данас "Његош више није сам, јер је Црна Гора добила још једног чувара".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана