Званичници РС упутили телеграме саучешћа: Епископ Милутин допринио очувању нације и вјере

ГС
Званичници РС упутили телеграме саучешћа: Епископ Милутин допринио очувању нације и вјере

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је саучешће поводом смрти Његовог преосвештенства епископа ваљевског Милутина, Његовој светости патријарху српском Иринеју, Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, Епархији ваљевској, свештенству, монаштву и свим вјерницима православне вјероисповијести.


- Са великом тугом и жаљењем примио сам вијест о смрти Његовог преосвештенства епископа ваљевског Милутина, угледног црквеног великодостојника. Епископ Милутин остаће упамћен као велики градитељ, обновитеља манастира и монаштва, предан вјери и традицији - истакао је Додик.
Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је смрт епископа Милутина велики губитак за цијели православни свијет и за све људе добре воље, а прије свега за СПЦ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Ова вијест растужила је све православне вјернике који су уважавали духовни пут епископа Милутина, утемељен на хришћанским врлинама и његовању непролазних вриједности човјечанства. Још једном примите изразе мог искреног саучешћа у овом тужном тренутку за СПЦ - истакао је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да је блаженопочивши епископ ваљевски Милутин искрено и предано служећи Господу, Српској православној цркви (СПЦ) и вјерујућем народу дао истински допринос очувању нације, вјере и традиције, по чему ће остати упамћен у народу и свима који су га поштовали.

Цвијановићева је поводом смрти Његовог преосвештенства епископа ваљевског Милутина упутила телеграм саучешћа Светом архијерејском синоду СПЦ, Епархији ваљевској, свештенству, монаштву и вјерницима православне вјероисповијести, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

- Са тугом сам примила вијест о смрти Његовог преосвештенства епископа ваљевског Милутина. У име грађана Републике Српске и у своје, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа -наводи се у телеграму.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је телеграм саучешћа Светом архијерејском синоду СПЦ, као и Епархији ваљевској поводом смрти Његовог преосвештенства епископа ваљевског Милутина, чији ће допринос у градњи и обнови храмова и његовању духовности остати као вриједна заоставштина вјерујућем народу.

Вишковић је истакао да је са тугом и жаљењем примио вијест о смрти епископа Милутина, који је вјерно и усрдно служио Господу, Епархији и свим вјерницима.

- У име Владе Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа - навео је Вишковић у телеграму саучешћа.

И предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је данас Светом арихејерском Синоду СПЦ, у своје име и у име Народне скупштине, телеграм саучешћа поводом смрти епископа ваљевског господина Милутина.

- Вијест о смрти владике Милутина, као и информација да се налазио на болничком лијечењу од вируса корона, све нас је затекла и ражалостила. Ово је само још једна потврда да сви заједно морамо озбиљно и одговорно да схватимо ситуацију у којој се налазимо и још једном, као и безброј пута у српској историји, заједничким снагама да се изборимо са пандемијом која је напала и нас и цијели свијет - написао је предсједник Чубриловић у телеграму Синоду СПЦ.

Епархија ваљевска саопштила је да се у протеклој ноћи у КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду упокојио њихов духовни отац, Преосвећени Епископ ваљевски господин Милутин, након краће болести изазване корона вирусом. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана