Зупцу смјештају плаћање штете и одлазак у затвор

Горан Маунага
Зупцу смјештају плаћање штете и одлазак у затвор

Сарајево - Надокнада штете настале паљењем зграде Предсједништва БиХ током прошлогодишњих насилних протеста у Сарајеву, која је процијењена на 340.000 марака, могла би да падне на леђа одлазећег директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Горана Зупца, након што је постала правоснажна пресуда којом је осуђен на годину затвора условно.

Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је прије неколико дана жалбу Зупца на првостепену пресуду, коју му је изрекао Суд БиХ, чиме је она постала правоснажна. Зубац је осуђен на годину затвора условно због тога што током протеста није на захтјев Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ ангажовао Специјалну јединицу SIPA. Осуђен је, иако SIPA поступа искључиво по налогу Тужилаштва БиХ, које тога дана није дало налог за ангажовање специјалаца. То им, ипак, није сметало да против Зупца подигну оптужницу којом су га теретили за непоступање на основу захтјева Дирекције за координацију полицијских тијела.

- Већ је скован план да од Зупца, чим га Савјет министара разријеши, буде затражена надокнада штете која се процјењује на око 340.000 КМ. Тај план осмишљен је из исте кухиње која је све вријеме водила кампању против Зупца, а у којој главну ријеч воде високи функционери СДА и правосудних институција на нивоу БиХ - рекао је "Гласу Српске" саговорник близак Тужилаштву БиХ.

Зубац је једини полицијски функционер који је одговарао због догађаја током протеста када је запаљена зграда Предсједништва БиХ, иако су за безбједност објекта директно били задужени Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и Федерална управа полиције. Није процесуиран нико ни од учесника протеста, па чак ни осумњичени за подметање пожара, који су идентификовани и ухапшени убрзо послије протеста, али су још брже пуштени на слободу.

Саговорник "Гласа Српске" истиче да је дио плана којим би случај паљења зграде Предсједништва БиХ био затворен сваљивање потпуне одговорности на Зупца и да он буде експресно послат иза решетака, с обзиром на то да је осуђен на условну казну.

- Тужилаштво БиХ ради на чак седам кривичних пријава против Зупца. Неколико тужилаца је ангажовано у тим предметима. Циљ је да барем у једном буде како-тако доказано да је Зубац починио кривично дјело да би условна казна од годину затвора аутоматски била опозвана и он завршио у затвору - каже наш извор.

Истиче да је ту могућност најавио и министар безбједности БиХ Драган Мектић, који је неколико пута јавно тврдио да је Зубац одговоран и за неангажовање Специјалне јединице SIPA у Поточарима 11. јула приликом напада на премијера Србије Александра Вучића. Занимљиво је да је и тада носилац обезбјеђења била Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ. Тужилаштво БиХ ће сигурно подићи оптужницу против Зупца због неизвршавања пресуде Суда БиХ, којом је смијењени начелник Регионалне канцеларије SIPA у Сарајеву Рашид Палић враћен на посао.

- Ријеч је о предмету у вези са незаконитостима приликом суспензије полицијског службеника Палића. Ускоро очекујемо подизање оптужнице, а осумњичени је Зубац - рекао је у јуну портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Наш саговорник каже да је у склопу плана елиминације Зупца са чела SIPA против њега експресно покренут и завршен кривични поступак.

- Брза пресуда Зупцу није изненађење, јер три најважније функције у правосуђу на нивоу БиХ држе Бошњаци. То су главни тужилац, предсједник Суда БиХ и главни дисциплински тужилац. Зубац се надао правичној судској одлуци, али она није могла да буде таква, с обзиром на то ко је све желио да га скине с функције директора SIPA - каже наш извор и наводи да му не преостаје ништа друго него да се жали Европском суду за људска права у Стразбуру, јер због истог односа снага нема никакве шансе да истјера правду ни у Уставном суду БиХ.

Зупчев бранилац Драгиша Јокић каже да они који су повриједили право на правично суђење могу да исто учине ако желе да наставе да му се свете.

- Правно је немогуће да му намјесте накнадно плаћање толике штете, јер је у пресуди наведено да се не зна колика је штета настала прије него што је он требало да дјелује, а колика касније. Суд је само рекао да је штета већа од 10.000 КМ. Али, видјећемо шта ће се даље дешавати - каже Јокић.

Додао је да зна да Тужилаштво БиХ против Зупца води још неколико предмета.

- Не би ме изненадило да му из исте кухиње буде покушано монтирање одговорности с циљем осуде на затворску казну. Поднијећемо апелацију Уставном суду БиХ, а највјероватније ћемо се обратити и Европском суду за људска права због утврђене повреде права на пресумпцију невиности изјавама јавних званичника - каже Јокић.

Он је раније рекао да су право на правично суђење Зупцу повриједили члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, посланик СДА у Парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић и директор Федералне управе полиције Драган Лукач, а да је Мектићев задатак био је да врши притисак да судска одлука буде таква каква је била.

У Тужилаштву БиХ јуче нисмо добили одговоре у вези са предметима које воде против Зупца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана