Зоран Тегелтија, директор УИО БиХ, за „Глас Српске“: Нико ко се огријеши о закон неће остати у УИО

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Д. Поздеровић

Од надлежних институција потребна нам је подршка, како за запошљавање, тако и за измјене законских рјешења. Тражићемо најбоље студенте, младе људе који ће радити на развоју Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” директор УИО Зоран Тегелтија.

Нагласио је да је за мјесец и по, колико руководи том институцијом, посегнуо и за кадровским промјенама на челу појединих организационих јединица, те да ће таква политика бити настављена.

- Нико ко се на било који начин огријеши о закон неће остати на послу у УИО - истакао је Тегелтија који је апеловао на Управни одбор УИО да донесе одлуку о расподјели прихода од путарине, јер је блокада расподјеле тог новца најгора могућа опција.

ГЛАС СРПСКЕ: Да ли сте задовољни стањем које сте затекли у УИО?

ТЕГЕЛТИЈА: УИО функционише у неким сегментима у тешким условима, а опет у другима без неких посебних проблема. Најважније је у овом тренутку направити фино подешавање унутар саме Управе, а за то нам је потребан Парламент БиХ и Савјет министара. Највећи дио посла је на УИО. Потребно је нека законска рјешења прилагодити како би били отклоњени сви недостаци које је УИО имала у протеклих 18 година. У великој мјери рад УИО зависи од Савјета министара и доношења њихових одлука. Очекујемо да нам омогуће другачију попуну у УИО од оне коју имамо. Морамо створити и претпоставке за едукацију запослених.

ГЛАС: За која рјешења ћете тражити сагласност надлежних институција?

ТЕГЕЛТИЈА: Уз приједлог за израду буџета тражићемо да нам се омогући пријем најбољих студената са универзитета. Највећи проблем је тај што је унутар УИО неадекватна кадровска структура. Немамо довољно неких занимања и звања, а са друге стране, не могу рећи да имамо вишак, али имамо довољно радника. Дакле, од Савјета министара очекујемо да нам одобри кроз буџет пријем младих који ће носити развој ове институције. Такође, тражићемо да се створе претпоставке за успостављање школског центра УИО, јер без едукације тешко можемо да идемо напријед. Такође, УИО мора поправити унутрашњу организацију, односно ријешити проблеме и трзавице, јер је велики број оних који имају амбиције да само раде у царинским испоставама или на граничним прелазима. Све то подразумијева нове људе, помјерање неких на друге позиције.

ГЛАС: Да ли су у ових мјесец и по, колико сте на челу УИО, услиједиле неке кадровске промјене?

ТЕГЕЛТИЈА: Имали смо помјерања радника са појединих позиција у главној канцеларији и регионалним центрима. Различити су мотиви за то. Код неких нисмо били задовољни радом и резултатима које постижу организационе јединице. Поред тога, неки који су се налазили на руководећим позицијама нису испуњавали услове за та радна мјеста према новом правилнику о систематизацији, односно својим квалификацијама нису испуњавали услове па нису ни могли бити задржани на тим позицијама. Наставићемо те промјене. Немам нове људе, користим оне ресурсе које имам. Мијењаћемо и помјераћемо кадрове све док организационе јединице не буду испуњавале оне услове које треба да испуне, од односа према пословној заједници, али са становишта законитог спровођења прописа. Тражићу најбоља рјешења без обзира на то што ће поједини бити незадовољни.

ГЛАС: Недавно смо имали и случајеве хапшења службеника УИО због злоупотребе положаја. Како се изборити против оних који користе своју позицију да би за себе остварили неке бенефите?

ТЕГЕЛТИЈА: Борба против кријумчарења је основни задатак УИО. Постоји једна група људи, и у свакој земљи ће постојати, који кроз кријумчарење и мијењање папира желе да остваре бенефите. Наша обавеза је да то спријечимо. Имамо велики број дисциплинских поступака које водимо против радника, неки су са тежим повредама службене дужности, неки са блажим. Мој основни циљ је да не буде организованог учешћа Управе у свим тим манипулацијама, јер људи који су задужени за спровођење прописа не могу и неће бити дио те приче. Нико ко се на било који начин огријешио о закон неће остати на послу у УИО.

ГЛАС: ФБиХ је недавно блокирала расподјелу износа од 218 милиона марака прикупљеног од путарине. Колики је то проблем?

ТЕГЕЛТИЈА: Одлука да се та средства држе на рачуну је најлошија коју је могао донијети Управни одбор УИО. Разумијем мотиве и једних и других зашто се тако понашају. Стално раде неке групе, а никако да усагласе то ново рјешење. Док се не донесе то рјешење, потребно је направити несметану потрошњу тих прихода. Новац у инфлацији, док чека на расподјелу, губи на вриједности. Зато је мој апел Управном одбору да донесе одлуку, било какву, само да тај новац не буде на рачуну, јер и ми имамо непотребан трошак. Само ове године платићемо више од 300.000 марака Централној банци, која води наше рачуне, само зато што је новац на рачуну јер неко није донио одлуку да буде утрошен.

ГЛАС: У плану рада од 2024. до краја 2026. године наведено је да ће УИО посегнути за измјенама Закона о ПДВ-у и Закона о акцизама у четвртом кварталу идуће године? Шта ће бити фокус при изради тих закона?

ТЕГЕЛТИЈА: Став УИО је да је потребно донијети нова законска рјешења, али да она буду израз консензуса између оних који су задужени за доношење прописа и оних који су задужени за наплату прихода. Унутар тога је потребно укључити све остале институције како бисмо дошли до рјешења која су најбоља за БиХ. Желимо да будемо дио заједничког креирања тих закона, али и да избјегнемо ово што се дешавало двије године, а то је политизација Закона о ПДВ-у. На скоро свакој сједници Парламента БиХ имамо неке од варијанти измјена Закона о ПДВ-у. На сву срећу, сва та законска рјешења, која се углавном играју око стопа ПДВ-а, нису усвојена. То је добро за привреду, грађане. Мислим да треба да распакујемо тај закон и разговарамо о свим његовим дијеловима, укључујући и стопу ПДВ-а. Бићемо добар партнер за израду нових законских рјешења и надам се да неће преовладавати неко популистичко рјешење.

ГЛАС: Да ли можемо очекивати да ускоро буде  ријешено питање зграде УИО у Бањалуци?

ТЕГЕЛТИЈА: Савјет министара је у марту донио одлуку да се одобри додатни новац за рјешавање смјештаја Главне канцеларије и Регионалног центра у Бањалуци. И то је уврштено у буџету за ову годину. Ријеч је о 31 милиону марака плус она средства која смо имали на располагању за те намјене, тако да је то укупно око 70 милиона марака. Разочаран сам чињеницом да су сви регионални центри ријешили питање смјештаја, а само то није урађено у Бањалуци. У складу са оним што је потребно, али и према износу расположивог новца, расписаћемо јавни позив за куповину простора у Бањалуци. Те процедуре су у току. Да ли ћемо то ријешити, не могу да знам.

ГЛАС: Да ли ће ове године бити обнове возног парка УИО?

ТЕГЕЛТИЈА: УИО има велики број возила и то су углавном она најниже класе, ако изузмемо нека специјална возила која су углавном донирана. Ове године планирамо једну набавку возила. Предложићу нека рјешења и за граничне прелазе, али и Савјету министара нека која до сада нису прихваћена, а то је да добијемо возила кроз оперативни лизинг. Све већи број институција прелази на то рјешење. Људи који иду на терен треба да имају исправна возила. Неки помоћни послови намећу се као најважнији, а нама је посао да наплатимо што више прихода и дозначимо крајњим корисницима, а да све друге делегирамо онима који то могу боље обављати од нас. То су све оперативне ствари који оптерећују управу и одвлаче је од њених најважнијих послова, а то су приходи и борба против криминала.

Приходи

ГЛАС: Каква су очекивања када је у питању наплата прихода до краја године?

ТЕГЕЛТИЈА: Очекујемо наставак тренда раста прихода. У нашим плановима за ову годину, највише прихода требало би да буде прикупљено у септембру и то 940 милиона марака. Приоритет је да се кроз ову повећану наплату прихода ствара фискална стабилност унутар БиХ. Наше процјене су да би први пут ове године наплата требало да премаши десет милијарди марака. То ће повећати фискалну стабилност локалних заједница и ентитета јер су они и највећи корисници тог новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана