Зоран Лукић, кандидат СП-а за одборника у Скупштини града Бањалука: Већ имам спремне стране инвеститоре

PR
Зоран Лукић, кандидат СП-а за одборника у Скупштини града Бањалука: Већ имам спремне стране инвеститоре

Економиста проф. др Зоран Лукић, кандидат Социјалистичке партије за одборника у Скупштини града Бањалука, пун је оптимизма и убијеђен да ће захваљујући својим везама у земљама Европске уније врло брзо у Бањалуку довести стране инвеститоре из разних области привређивања.

* Који су разлози Вашег кандидовања на листу одборника СП-а?

ЛУКИЋ: Основни разлог мог кандидовања је у стварној потреби, а и мом схватању, да се морају промијенити одређени принципи и начини функционисања институција система. Моја лична искуства, као и други примјери, у реализацији појединих инвестиционих пројеката показују да постоји низ препрека и недосљедности које, у суштини, онемогућавају њихову реализацију. Поред тога, сматрао сам да појединци који у одређеној мјери могу допринијети рјешавању одређених активности и развоју, ипак треба да се ангажују и на овај начин. У оквиру предмета који су моја ужа научна област, постоји једна област која говори о друштвеној одговорности појединаца, менаџера, предузећа, али и јавних личности. Истовремено, на овај корак подстакли су ме и моји сарадници и чланови тима.

* Спомињете одређене препреке. Које су то препреке и да ли се оне могу превазићи?

ЛУКИЋ: Реализација већег броја активности у Републици Српској је изложена многобројним утицајима различитих фактора, не само у привреди или инвестицијама. Сви смо свједоци када треба да обавимо обичне грађанске дужности да наилазимо на различите препреке. Нерјешавање наших захтјева у администрацији, стална чекања у готово свим институцијама система, спорост или недосљедност у рјешавању појединих захтјева грађана. У привредним или инвестиционим активностима у нашој општини, такође, имамо исте или сличне проблеме. Предуга транзиција у којој се налазимо само доприноси усложњавању ових проблема. Повећање броја радника, увођење информационих система, до сада су утицали само на повећање степена бирократије и продужавање одређених рокова. Кључни узроци проблема могу се идентификовати као неусаглашеност прописа који регулишу одређене области рада и пословања, нестручност радника који обављају те послове, дуплирање надлежности  више организационих јединица задужених за реализацију за одређене активности, и на крају све то утиче на чаробне ријечи: бирократија и "ваш предмет је у процедури". У привредним и инвестиционим активностима ови проблеми су још сложенији и тежи, са далекосежним посљедицама по наше становнике. Заостали методи рада и менаџмента наших институција и предузећа представљају кључну препреку за брже, оперативније и квалитетније активности.

* Какав Ви имате поглед на рјешење ових проблема?

ЛУКИЋ: Размишљања и визија мојих сарадника и моја је да реално постоје рјешења за готово све проблеме о којима причамо, само је потребно ангажовати стручне људе на поједине позиције, примјењивати савремена рјешења из организације функционисања општине Бањалука и, користећи пословне везе појединих функционера, остварити комуникацију са сличним градовима и предузећима која су заинтересована за сарадњу и инвестирање у наша предузећа или установе. То је један од стратешких разлога и мог пријављивања као кандидата за одборника, јер морамо знати да је Скупштина града мјесто на којем се доносе све одлуке битне за функционисање града, али и за промјене које је неопходно извршити. Такође је то и мјесто са којег се могу иницирати и промјене одређених прописа у Народној скупштини РС које омогућавају ефикаснији начин рада. Сматрам да искуство мојих сарадника, пословних партнера, а и моје, управо треба да допринесу овим промјенама. Овдје ћу споменути само неке активности из домена реорганизације рада општине Бањалука као што је јачање значаја мјесних заједница, већи степен децентрализације обављања одређених послова за грађане - издавање докумената и рјешавање одређених поднесака на нивоу МЗ, као и примјена савремених информационих технологија у рјешавању појединих захтјева наших грађана, и истовремено одређивање конкретних носилаца одређених активности. Савремени свијет одавно примјењује пројектни систем организације, гдје се тачно знају конкретни носиоци, рокови извршавања и трошкови сваке активности.

* Стално се говори о вишку радника у администрацији, а Ваши приједлози довели би до додатног повећања незапослености и отпуштања?

ЛУКИЋ: Неке од наведених активности могу се одмах реализовати, а за неке је потребан дужи временски рок. Моја размишљања везана за раднике и потребан број извршилаца иду у другом правцу. Најчешће кажем да нема вишка радника, него да је мањак послова. Добри и квалификовани радници немају тај проблем. Једно од мојих рјешења је и оснивање општинских или државних предузећа из стратешки значајних дјелатности у која би сами радници тражили да пређу. У суштини рјешење (не)(пре)запослености је у инвестицијама, односно отварању нових радних мјеста у производним предузећима, развоју села и различитих облика пољопривредне производње и прераде, развоју туризма, за шта у граду Бањалука постоје одлични услови.

* И Ви, као и други, спомињете инвестиције и запошљавање. На који начин је могуће остварити те циљеве?

ЛУКИЋ: У потпуности је јасно да је један од најбољих "мамаца" за гласаче, инвестиције, запошљавање, спорт, млади и сл. Оно шта ја желим рећи и нагласити је да је само развој економије и стварање нове вриједности основ и за развој других области у које се мора само улагати као што је спорт, посебно аматерски, култура, школовање младих и стручњака. Моје досадашње активности у (не)реализацији инвестиција су један од мојих мотива за кандидовање, али и гаранција да ће се већина инвестиција и реализовати, уколико се мени укаже повјерење и нађем се на мјесту одборника, гдје ћу активно спроводити оно о чему сам и говорио. Моје пословне везе и моји партнери, од којих је већина из Републике Италије, од којих истичем Лучиона Шипионеа, адвоката из Рима, градоначелника града Трста Роберта Дипјаћа, Ренца Ливе, предсједника сталне комисије покрајине Фриули, Венеција, Ђули, и других, су и у претходном периоду омогућили да доведем већи број инвеститора, посебно везаних за инфраструктурне проблеме града Бањалука. Учињено је и до сада доста активности за реализацију одређених проблема везаних за "Водовод" а.д. Бањалука, гдје постоји и приједлог меморандума за сарадњу, инвеститор за "Топлану" а.д, инвеститори заинтересовани за рјешавање проблема депоније комуналног отпада. За пословну сарадњу заинтересован је и водовод из регије Пуља, као и сам градоначелник Трста, који ће на мој позив и доћи у радну посјету у Бањалуку, а са ким сам и договорио одређену сарадњу с циљем трансфера њихових знања, технологија, али и финансијског учешћа у реализацији неких пројеката. Одређени пројекти које сам навео моћи ће се лакше реализовати када нова скупштинска власт, у којој се надам да ћу и ја учествовати, реализује наведене активности и омогући ефикасно инвестирање. Поред наведеног, организујем и долазак, у новембру, инвестиционе групације ФИНЕСТ, која је спремна, уз моју сарадњу, да инвестира у наша предузећа.

Јаке везе са ино-компанијама

Зоран Лукић рођен је 1963. године у Бањалуци. Након завршене основне школе и гимназије, дипломирао је на Економском факултету у Бањалуци 1986. године у рекордном року, са високим просјеком.

Исте године започео је радни вијек у пословном систему "Шипад" гдје је обављао све послове у хијерархијском нивоу - од приправника до финансијског директора, а касније и директора у другим пословним системима. На Економском факултету засновао је радни однос 1998. године, гдје је и магистрирао и докторирао, те прошао изборе у сва звања од асистента до ванредног професора у ужој научној области менаџмент.

У радном вијеку обављао је и низ значајних друштвених и стручних послова, од којих истиче посао савјетника предсједника Народне скупштине РС, руководиоца тима стратешких предузећа РС и савјетника директора "Телекома Српске". Истовремено, члан је Научног комитета међународне организације АЛДА. Сви ови послови су му омогућили стицање великог искуства у области управљања и руковођења и успостављање великог броја пословних веза на основу којих дужи низ година остварује сарадњу између страних компанија које желе и инвестирају на подручју РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана