Зора Видовић о ребалансу буџета Републике Српске за ову годину: У каси 300 милиона марака више

Маријана Миљић Бјеловук
Зора Видовић о ребалансу буџета Републике Српске за ову годину: У каси 300 милиона марака више

БАЊАЛУКА - Буџет Републике Српске биће, предстојећим ребалансом, већи за око 300 милиона КМ, а тај новац ће бити усмјерен ка грађанима. Планирамо и додатна издвајања за набавку прехрамбених производа и нафтних деривата, али и субвенције за набавку основних животних намирница.

Рекла је то “Гласу Српске” министарка финансија РС Зора Видовић те додала да још раде на ребалансу буџета који би требало да буде усвојен у јуну.

- Од почетка године имамо повећање пореза. Приходи од индиректних пореза који су припали РС повећани су за 22 одсто за четири мјесеца ове године у односу на лани и износе 543,5 милиона КМ. Јавни приходи које убире Пореска управа већи су за 14 одсто и износе 911,5 милиона КМ. Разлози за овакве резултате су у бољој наплати, али и инфлацији, која је за сада још испод 10 одсто, али је тешко предвидјети њене даље токове, с обзиром на кретања на свјетским берзама и тржиштима, због чега смо припремили нови сет мјера, други у овој години - навела је Видовићева.

У оквиру мјера које су планирали Видовићева наводи да ће морати радити на корекцији плата, пензија, борачког додатка и социјалних давања.

- У овим тренуцима најважније је подржати најугроженије. Укупно ће нам за сва ова повећања до краја године требати 159 милиона КМ, а додатно ћемо ојачати привреду, пољопривреду и инвестиције. Очекујемо да ће буџетски оквир бити повећан за око 300 милиона КМ и тај новац биће усмјерен према грађанима - казала је Видовићева.

Појаснила је да су у ребалансу планирана повећања плата буџетских корисника и борачких давања за по десет одсто те да је већ укалкулисан раст пензија за исто толико.

- Додатних 50 милиона смо планирали да издвојимо за социјална давања. Сав овај новац у буџету је од оног што привреда исплати, а привредници су у веома тешкој ситуацији. Због тога ћемо и њих подржати. Планирали смо додатна издвајања за привреду и пољопривреду у износу од 40 милиона КМ - додала је Видовићева.

Влада РС је већ у оквиру интервентних набавки купила одређене врсте робе, а наставља да прати кретање цијена на међународном тржишту.

- Благовремено ћемо реаговати у оквиру расположивих ресурса. Због тога ћемо планирати и новац за набавку прехрамбених производа и нафтних деривата, али и субвенције за набавку основних животних намирница - нагласила је Видовићева.

Навела је да је једна од могућности ограничавање цијена или њихово замрзавање.

- Тренутно је у складу са Законом о регулисању цијена на снази одређивање маржи на нафту и нафтне деривате и ограничење маржи на основне животне намирнице које се одређују у односу на набавну цијену - закључила је Видовићева.

Исплате

Зора Видовић казала је да су упркос свим дешавањима успјели све буџетске обавезе редовно исплаћивати, али и повећати одређена давања.

- Ове године смо имали измјену и повећање плата и пензија, које ћемо додатно кориговати - поручила је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана