Злочинцима широм отворена врата слободе

Маријана Миљић Бјеловук
Злочинцима широм отворена врата слободе

САРАЈЕВО - Већ сада је извјесно да ће рок за спровођење Ревидиране стратегије о ратним злочинима бити пробијен, а на наредним састанцима утврдићемо у ком проценту ће остати неријешени предмети и након децембра 2023. године.

Рекао је то “Гласу Српске” вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић након јучерашње, прве сједнице Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

На првој сједници чланови Надзорног тијела усвојили су пословник о раду и смјернице за сарадњу с јавношћу.

- Такође, пред нама су се нашли и извјештаји Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) у којима су на неки начин покушали да сублимирају докле се стигло у реализацији Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина. Јуче се о свему нисмо могли изјаснити јер је ријеч о преобимном материјалу на више од 150 страница. Ријеч је, између осталог, о статистичким показатељима докле се стигло, каква је регионална сарадња, до које мјере се стигло и колико најсложенијих предмета чека процесуирање - рекао је Нуждић који је члан Надзорног тијела у име Републике Српске.

На основу тог материјала, наводи он, на прву се већ може закључити да ће рок за спровођење Ревидиране стратегије о ратним злочинима, а то је крај ове године, бити пробијен.

- На наредним састанцима требало би да анализирамо у ком проценту ће остати неријешени предмети и након децембра 2023. године. Потребно је извршити детаљну анализу о којем броју предмета се конкретно ради - навео је Нуждић и додао да би чланови Надзорног тијела требало да се поново састану за мјесец.

Нагласио је да ће се о даљим корацима, односно да ли ће поново бити ревидирана већ постојећа стратегија, донесена нова или ће бити донесено неко друго рјешење, изјаснити Надзорно тијело уз консултације са ентитетским владама.

Нуждић је нагласио да је нанесена немјерљива штета приликом реализације стратегије о ратним злочинима с обзиром на то да да је прво било опструкција у вези с доношењем самог документа.

- Иако је радни приједлог био готов још 2018. године, због опструкција од стране бошњачке компоненте у Савјету министара стратегија је усвојена тек у септембру 2020. године. Након тога били смо свједоци да је двије и по године било опструкција у вези с формирањем Надзорног тијела, тако да је изгубљено драгоцјено вријеме за рад у смислу процесуирања ратних злочина, барем у складу са стратегијом - закључио је Нуждић.

Регионална сарадња

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић рекао је крајем марта да у раду имају 280 предмета ратних злочина. Од тог броја у 102 предмета недоступна су лица, јер су ван БиХ и није их могуће процесуирати, а Кајганић је тада нагласио да је из тог разлога изузетно значајна регионална сарадња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана