Зенички удар на “Жељезнице”

Маријана Миљић Бјеловук
Зенички удар на “Жељезнице”

БАЊАЛУКА - “Арселор Митал” из Зенице обавијестио је “Жељезнице РС” да због тешког стања на тржишту од данас прекида транспорт жељезне руде из Омарске, а у јавном предузећу Републике Српске надају се да ће обустава теретног жељезничког саобраћаја бити кратког даха.

Обавјештење о прекиду допреме руде “Арселор Митал” је на адресу ЖРС прослиједио 8. новембра.

- Нажалост, ситуација на тржишту је и даље тешка и неизвјесна. АМ Зеница је присиљен да обустави утовар руде од 10. новембра. Сутра утоварите расположиве вагоне, а од петка до новог обавјештења немојте вршити даље утоварање - стоји у обавјештењу које је у сриједу “Арселор Митал” послао ЖРС.

Руководство предузећа нада се да ће обустава теретног транспорта бити само краткотрајна.

- И до сада се дешавало да дође до обуставе транспорта руде од стране “Арселор Митала”. Имају они неких проблема и са својим синдикатом и радницима. То је углавном до сада трајало неколико дана па се надамо да ће и овај пут тако бити. За сада то није ништа забрињавајуће, а за неки наредни период, за идућу годину, тренутно не можемо ништа говорити - казао је “Гласу Српске” директор ЖРС Слађан Јовић.

Колико је сарадња са “Арселор Миталом” из Зенице значајна, наглашава Јовић, показује податак да јавно предузеће за жељезнички саобраћај од те сарадње остварује 40 одсто својих укупно зарађених прихода на годишњем нивоу.

Радници ЖРС наводе да би дужи прекид теретног транспорта оставио несагледиве посљедице по “Жељезнице”.

- “Арселор Митал” је највећи пословни партнер ЖРС. Предузеће по основу те сарадње остварује највеће приходе, све остало је ситно. Због прекида транспорта жељезне руде из Омарске ка Зеници радници су од данас распоређени на коришћење нарађених сати. До сада су била два отправника на радном мјесту, а данас ће бити један, онај други користиће нарађене сате - казали су “Гласу” радници “Жељезница”.

Главни одбор Синдиката “Арселор Митала” је 3. октобра једногласно донио одлуку о организацији и спровођењу генералног штрајка са захтјевом за закључење појединачног колективног уговора за 2023/2024. годину уз повећање плата и накнада радницима због раста трошкова живота. Тада је најављено да ће штрајк почети 20. новембра те да ће трајати све до испуњења захтјева синдиката.

Пословање

“Жељезнице РС” за девет мјесеци ове године оствариле су губитак већи од 13 милиона марака, док је у истом периоду лани минус у пословању износио нешто више од шест милиона марака. Пословни приходи предузећа на крају септембра износили су 47,05 милиона марака и биљеже пад у односу на исти период прошле године, када су износили 49,22 милиона марака. Укупан акумулирани губитак овог јавног предузећа на крају септембра достигао је 142,39 милиона марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана