Зељковић: Српска чека више података о руској вакцини

ГС
Зељковић: Српска чека више података о руској вакцини

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да очекује више информација о руској вакцини против вируса корона како би могао заузети одређени став о томе.

Он је истакао да руска вакцина регистрована при Агенцији за лијекове Руске Федерације.

- У складу са тим, нама су неопходни додатни подаци о тестирањима која су вршена, те који систем квалитета и стандарде та вакцина испуњава - рекао је Зељковић, пренијела је Срна.

Он је рекао да је Агенција за лијекове БиХ дужна да уради процјену сваког медицинског производа, додајући да вакцине спадају у високоризичне лијекове.

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је јуче да је у Русији регистрована прва на свијету вакцина за превенцију ковида 19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеј" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

- ФБиХ није контактирала никога од руских произвођача вакцине за коју је у уторак објављено да је регистровало и одобрило руско министарство здравља. У погледу набавке вакцине слиједиће политику Европске уније, став свјетских здравствених стручњака и препорука водећих истраживача - потврдио је за Н1 помоћник министра здравства ФБиХ Горан Черкез.

Раније је из Министарства цивилних послова БиХ потврђено да је БиХ међу земљама које ће имати једнак приступ набавци вакцине против Ковид-19 када буде доступна, те да ће за све државе, па самим тим и за БиХ, бити обезбијеђено 20 одсто вакцина у односу на број становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана