Zeljković: Srpska čeka više podataka o ruskoj vakcini

GS
Zeljković: Srpska čeka više podataka o ruskoj vakcini

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da očekuje više informacija o ruskoj vakcini protiv virusa korona kako bi mogao zauzeti određeni stav o tome.

On je istakao da ruska vakcina registrovana pri Agenciji za lijekove Ruske Federacije.

- U skladu sa tim, nama su neophodni dodatni podaci o testiranjima koja su vršena, te koji sistem kvaliteta i standarde ta vakcina ispunjava - rekao je Zeljković, prenijela je Srna.

On je rekao da je Agencija za lijekove BiH dužna da uradi procjenu svakog medicinskog proizvoda, dodajući da vakcine spadaju u visokorizične lijekove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je juče da je u Rusiji registrovana prva na svijetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamalej" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

- FBiH nije kontaktirala nikoga od ruskih proizvođača vakcine za koju je u utorak objavljeno da je registrovalo i odobrilo rusko ministarstvo zdravlja. U pogledu nabavke vakcine slijediće politiku Evropske unije, stav svjetskih zdravstvenih stručnjaka i preporuka vodećih istraživača - potvrdio je za N1 pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Ranije je iz Ministarstva civilnih poslova BiH potvrđeno da je BiH među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv Kovid-19 kada bude dostupna, te da će za sve države, pa samim tim i za BiH, biti obezbijeđeno 20 odsto vakcina u odnosu na broj stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana