“Жељезнице” циљају плус

Маријана Миљић Бјеловук
“Жељезнице” циљају плус

БАЊАЛУКА - Предузеће “Жељезнице РС” (ЖРС) планирају да ову годину заврше са добити од 202.247 марака, а још бољи финансијски резултат предвиђају за идуће двије године.

Пројектована добит уграђена је у план пословања јавног предузећа за период од 2022. до 2024. године, који је Влада Српске усвојила на јучерашњој сједници. У том документу ЖРС наводе да ће са још већом добити завршити идуће двије године. Тако у 2023. години намјеравају да добит подигну на 771.011 марака, а годину касније на 828.608 марака.

Вршилац дужности директора “Жељезница РС” Жељко Радић рекао је да је потребно испунити низ услова да би остварили све зацртано.

- Све зависи од спровођења процеса реструктурирања. Потребно је завршити конверзију дуга у капитал, ријешити статус имовине, чиме ће бити отклоњени и сви проблеми по питању амортизације и камата на ино-кредите које треба да преузме власник, односно Влада. Ако, због неких проблема, то не буде реализовано, резултат ће бити другачији - рекао је “Гласу Српске” Радић.

“Жељезнице РС” су на крају 2021. године имале 1.988 радника, а у планском документу наведено је да ће у овој години запослити 110 радника и тај број радне снаге задржати до краја 2024. године.

- Расписали смо већ један конкурс за пријем 57 радника, али смо запослили 48. Да бисмо испоштовали све планове, требаће нам на појединим локацијама, као што су у Приједору, Новом Граду те Шамцу, још машиновођа, скретничара, односно свих оних радника који спадају у категорију извршног особља - навео је Радић и додао да су прије десетак дана расписали конкурс за пријем 23 радника.

Он је нагласио и да настоје да од тренутног броја запослених поједине расподијеле тамо гдје недостаје радне снаге.

- Очекујемо да ћемо на тај начин ријешити један мањи дио проблема. Свакако ћемо у сарадњи са Свјетском банком и Министарством саобраћаја расписати још један екстерни конкурс за пријем извршног особља, да бисмо реализовали све планове, али и да бисмо могли пружати неке нове услуге - навео је Радић.

Нагласио је и да је могуће да дође до повећања количина превоза угља за Србију.

- Тренутно имамо уговор за превоз 265.000 тона до краја априла 2023. године. Највјероватније ће бити повећане те количине. Склопили смо и посао за превоз угља за Словенију. Прихватаћемо све послове које можемо реализовати са капацитетима које имамо - подвукао је Радић.

“Жељезнице РС” су 2021. годину завршиле са огромним губитком. Према финансијским извјештајима овог предузећа само у претходној години губитак је био 17,78 милиона марака, док је комплетан дуг овог предузећа досегао 307 милиона КМ.

Карте

Жељко Радић рекао је да “Жељезнице РС” за сада неће мијењати цијене карата у путничком саобраћају.

- Тај превоз је субвенционисан и од стране Владе РС. За сада нема назнака да ћемо цијене карата мијењати - навео је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана