Зелено свјетло за обнову путева у Српској

Жељка Домазет
Зелено свјетло за обнову путева у Српској

Сарајево - Савјет министара БиХ у техничком мандату усвојио је јуче иницијативу за преговоре за постизање споразума у вези са пројектом рехабилитације путева у Републици Српској, вриједним 100 милиона евра, а изградња граничног прелаза код моста “Братољуб” и даље је на чекању.

Актуелни предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић истакао је на конференцији за новинаре након сједнице да су усвојена и два амандмана на уговоре о реконструкцији и унапређењу болница у Српској са додатим средствима у износу од 15 милиона евра.

Звиздић је, одговарајући на питање због чега још није спроведен закључак Предсједништва БиХ да у року од 30 дана, а који истиче данас, буду обезбијеђена три милиона КМ за градњу граничног прелаза “Братољуб” између Братунца и Љубовије, рекао да је за то потребно усвојити буџет институција за ову годину.

- Потребан је буџет да би била оперативна средства од три милиона КМ за завршетак градње прелаза - рекао је Звиздић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић рекао је да су анализирали и спољнотрговинску размјену за првих шест мјесеци те потврдио да постоје негативни трендови.

- Имамо повећање дефицита. Износи четири милијарде, а што значи за 400 милиона више него у истом периоду лани - рекао је Шаровић.

Министри су на сједници усвојили информацију о стању јавне задужености, која је 30. јуна износила 11,157 милијарди КМ, од чега на спољни дуг отпада 8,2 милијарде КМ, а на унутрашњи 2,9 милијарди КМ.

На сједници  је донесена и одлука о висини регреса за годишњи одмор у институцијама БиХ за наредну годину, који ће износити 300 КМ, што је у истом нивоу као и претходних година.

Мигранти

Денис Звиздић је нагласио да је на сједници, када је ријеч о мигрантској кризи и уласку илегалних миграната, одлучено да у идућој седмици одрже шири састанак који не би укључивао само чланове Савјета министара БиХ него и директоре надлежних институција, дирекција и агенција како би се посветили, различитим аспектима овог проблема.

- У овом тренутку отприлике на територији БиХ има око 4.000 миграната - тврди Звиздић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана