Због неусвајања закона БиХ каска за Европом

Ж. Д.
Због неусвајања закона БиХ каска за Европом

САРАЈЕВО - Директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић рекао је да је приједлог закона о заштити личних података достављен Савјету министара те да се нада да ће то бити један од првих закона које ће усвојити Парламент БиХ у новом сазиву.

Ковачевић је на конференцији за медије поводом Дана заштите личних података рекао да је нови закон усклађен са европским законодавством, што се БиХ и обавезала да ће урадити, те да је тај акт Интерресорна радна група уз минималне техничке интервенције доставила Министарству цивилних послова, а потом Савјету министара.

- Веома је значајно да имамо ваљан законски оквир, када је ријеч о заштити и обради личних података. Нема међународне сарадње без адекватне заштите личних података. Једино БиХ није потписала споразум са Евроџастом, јер се запело на заштити личних података. Нажалост, чини се да никога у БиХ то посебно не брине - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, агенција је у протеклој години предузимала активности и према јавности с циљем подизања свијести о значају заштите личних података, указавши да су бројне планиране активности, као што су планирани инспекцијски надзори и организовање обука, морале да буду редуковане због ограничених капацитета са којима ова агенција располаже.

Ковачевић је додао да се Закон о ВСТС-у мора на ваљан начин ускладити са Законом о заштити личних података.

Помоћник директора у Сектору за инспекцијски надзор Самира Чампара рекла је да су у протеклој години имали 780 активности из заштите личних података, од којих се 376 односило на давање мишљења, а 88 одговора дато је умјесто мишљења. Она је додала да Агенција за заштиту личних података БиХ у протеклој години због ограничених ресурса није била у могућности да врши планиране инспекцијске надзоре.

- Против одлука агенције Суду БиХ је поднесен 21 тужбени захтјев. Издали смо 25 прекршајних налога и извршили 16 инспекцијских надзора. Суд БиХ је ријешио 17 спорова покренутих по одлукама агенције и 15 је ријешено у корист агенције, а у два случаја је рјешење поништено и предмети враћени на поновно одлучивање - рекла је Чампара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана