Завршено засједање ПИК-а: Прошло вријеме блокада, БиХ има историјску шансу

ГС
Завршено засједање ПИК-а: Прошло вријеме блокада, БиХ има историјску шансу

САРАЈЕВО – Кристијан Шмит саопштио је након сједнице Управног одбора Савјета за примјену мира (ПИК) да вјерује да је вријеме блокада завршено и да очекује да се институције формирају у догледно вријеме.

-БиХ има историјску шансу. Након одржаних избора и охрабрујућег напретка који смо видјели у формирању институција и власти БиХ има шансу да оствари напредак на путу према европским интеграцијама – нагласио је Шмит.

Истакао је да би кандидатски статус могао бити први добродошао корак у том правцу.

-Морам рећи да то још увијек није готово. О томе ће одлучивати Европски савјет у Прагу сљедеће седмице. Заправо постоји једно охрабрење и очекивање да институције у БиХ ураде свој дио посла, а то се односи на доношење законодавних аката и такође формирање власти - рекао је Шмит.

Додао је да би кандидатски статус био први корак а након тога би услиједио прави посао.

-Тај статус не значи да ће БиХ аутоматски постати чланица ЕУ. Ништа се значајно не може десити без напора, тако је у животу а свакако је тако и у политици - казао је Сцхмидт.

БиХ би требала, сматра, постати дио европске породице што је прије могуће.

-Неки политичари су након избора показали да су спремни дјеловати и надам се да су времена сталних блокада сада иза нас и да су прошла и можете бити увјерени да ћу ја заједно са међународном заједницом допринијети дијалогу који треба да се настави. Очекујемо да ће формирање институција бити завршено у догледно вријеме и да ту нема простора за блокаде - рекао је Шмит.

Нагласио је да је вријеме за неувјерљиве политичке маневре прошло.

Коминике

Наглашавајући да спровођење Општег оквирног споразума за мир и даље представља темељ за стабилну, сигурну и просперитетну БиХ, Управни одбор Савјета за спровођења мира (ПИК) подсјећа све стране на њихову обавезу да у потпуности поштују споразум, све његове анексе и одлуке високог представника.

Наведено је то у усаглашеном коминикеу Управног одбора ПИК-а након дводневног засједања и истакнуто да Управни одбор још једном потврђује своје неупитно опредјељење за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета.

-Управни одбор понавља да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ те подсјећа власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Општег оквирног споразума за мир и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и морају се спроводити – наведено је у Коминикеу.

ПИК је потврдио и „своју пуну подршку високом представнику у осигурању пуног поштивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН, што остаје непромијењено”.

Управни одбор подвлачи да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за осигурање спровођења споразума за мир те наглашава потребу за пуном имплементацијом програма 5+2, што је и даље услов за затварање Канцеларије високог представника (ОХР).

Чланови Управног одбора ПИК-а поздрављају спровођење опших избора у БиХ, одржаних 2. октобра.

- Према прелиминарним информацијама Посматрачке мисије ОЕБС/ОДИХР-а, избори су генерално били спроведени у компетитивној атмосфери и добро организовани, али их је обиљежило и неповјерење у јавне институције и реторика која позива на етничке подјеле. Истовремено, Управни одбор ПИК-а напомиње да су изборе пратиле оптужбе за озбиљне изборне крађе, посебно, али не једино, у случају избора за функцију предсједника у Републици Српској. Управни одбор ПИК-а позива надлежне власти да без оклијевања и у потпуности истраже ове наводе и казне кривце у складу са свим законом предвиђеним казнама – наведено је у Коминикеу.

Управни одбор се састао са новоименованим главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, предсједником Суда БиХ и предсједником Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, те поновно позвао на предузимање ефикасних, правовремених и одрживих мјера против организованог криминала и системске политичке корупције.

-Управни одбор ПИК-а изражава жаљење што су непотизам и корупција и даље основни камен спотицања, чиме се наносе огромне штете економији, свакодневном животу грађана и политичкој атмосфери. Предузимање активности у овој области би показало опредјељење за владавину права и транспарентност, што је од кључног значаја за европски пут БиХ, те би допринијело сигурности и добробити свих грађана БиХ – наведено је у Коминикеу.

Управни одбор ПИК-а је изразио безусловну подршку органима власти на свим нивоима у суочавању са овим кључним изазовима и позвао власти БиХ да хитно усвоје интегритетске амандмане на Закон о ВСТС-у, закон о судовима и закон о спречавању сукоба интереса, у потпуности усклађене с европским и међународним стандардима.

-Управни одбор ПИЦ-а изражава жаљење што политичке странке нису успјеле постићи договор о изборној реформи, због чега је високи представник 27. јула донио неколико амандмана на Изборни закон, чиме су уведене нове санкције за изборне крађе и ојачане надлежности Централне изборне комисије. Управни одбор ПИК-а позива новоизабране власти БиХ да предузму даље законодавне реформе, чиме би се унаприједила транспарентност и интегритет избора и осигурала одговарајућа средства за Централну изборну комисију – пише у документу.

Управни одбор ПИК-а наглашава да ће, у коначници, одговорност власти за провођење реформских процеса имати кључни значај за напредовање БиХ на путу ка ЕУ.

Управни одбор ПИК-а поздравља досадашње позитивне кораке које су домаћи политички актери подузели на омогућавању функционалности институција.

- Управни одбор ПИК-а изражава задовољство због чињенице да су Представнички дом Парламента БиХ, Народна скупштина Републике Српске, Представнички дом Федерације БиХ, те све кантоналне скупштине већ одржали своје конституирајуће сједнице – истакнуто је и додато да преостала именовања у структурама власти требају бити ријешена.

Управни одбор ПИК-а такође подсјећа „све власти на њихову обавезу, дефинисану Општим оквирним споразумом за мир, да сарађују са Канцеларијом високог представника“.

-Управни одбор ПИК-а осуђује сваки облик сецесионистичке реторике и дјеловања, те позива владајућу коалицију у Републици Српској да престане са свим активностима којима се крши Општи оквирни споразум за мир, укључујући и Устав БиХ, или којима се угрожавају државне надлежности или суверенитет и територијални интегритет БиХ. Управни одбор ПИК-а истиче обавезу да се осигура проведба одлука свих судова те изражава забринутост због угрожавања слободе изражавања, слободе медија и слободе удруживања у БиХ, те је узнемирен позивањем на доношење законских рјешења којима се ограничавају ова права у Републици Српској. Управни одбор ПИК-а понавља да су ова права и професионално и одговорно новинарство од кључног значаја за свако демократско друштво – наглашено је у Коминикеу.

Управни одбор ПИК-а позива све стране да промовишу окружење које погодује помирењу.

-То захтијева прихваћање и признавање чињеница, подучавање будућих генерација истини, поштивање свих жртава и сјећање на све жртве без обзира на њихову етничку припадност, рад на лоцирању, проналаску и идентификацији несталих, те спровођење истраге и кривичног гоњења осумњичених особа које су још увијек на слободи. То је једини пут ка будућности који лијечи и зацјељује ране БиХ и гарантира праведан и трајан мир за будуће генерације – наведено је у Коминикеу.

Управни одбор ПИК-а одржаће своју сљедећу редовну сједницу 6. и 7. јуна 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана