Završeno zasjedanje PIK-a: Prošlo vrijeme blokada, BiH ima istorijsku šansu

GS
Završeno zasjedanje PIK-a: Prošlo vrijeme blokada, BiH ima istorijsku šansu

SARAJEVO – Kristijan Šmit saopštio je nakon sjednice Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIK) da vjeruje da je vrijeme blokada završeno i da očekuje da se institucije formiraju u dogledno vrijeme.

-BiH ima istorijsku šansu. Nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka koji smo vidjeli u formiranju institucija i vlasti BiH ima šansu da ostvari napredak na putu prema evropskim integracijama – naglasio je Šmit.

Istakao je da bi kandidatski status mogao biti prvi dobrodošao korak u tom pravcu.

-Moram reći da to još uvijek nije gotovo. O tome će odlučivati Evropski savjet u Pragu sljedeće sedmice. Zapravo postoji jedno ohrabrenje i očekivanje da institucije u BiH urade svoj dio posla, a to se odnosi na donošenje zakonodavnih akata i takođe formiranje vlasti - rekao je Šmit.

Dodao je da bi kandidatski status bio prvi korak a nakon toga bi uslijedio pravi posao.

-Taj status ne znači da će BiH automatski postati članica EU. Ništa se značajno ne može desiti bez napora, tako je u životu a svakako je tako i u politici - kazao je Schmidt.

BiH bi trebala, smatra, postati dio evropske porodice što je prije moguće.

-Neki političari su nakon izbora pokazali da su spremni djelovati i nadam se da su vremena stalnih blokada sada iza nas i da su prošla i možete biti uvjereni da ću ja zajedno sa međunarodnom zajednicom doprinijeti dijalogu koji treba da se nastavi. Očekujemo da će formiranje institucija biti završeno u dogledno vrijeme i da tu nema prostora za blokade - rekao je Šmit.

Naglasio je da je vrijeme za neuvjerljive političke manevre prošlo.

Kominike

Naglašavajući da sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH, Upravni odbor Savjeta za sprovođenja mira (PIK) podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Navedeno je to u usaglašenom kominikeu Upravnog odbora PIK-a nakon dvodnevnog zasjedanja i istaknuto da Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

-Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH te podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se sprovoditi – navedeno je u Kominikeu.

PIK je potvrdio i „svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sprovođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, što ostaje nepromijenjeno”.

Upravni odbor podvlači da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje sprovođenja sporazuma za mir te naglašava potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Članovi Upravnog odbora PIK-a pozdravljaju sprovođenje opših izbora u BiH, održanih 2. oktobra.

- Prema preliminarnim informacijama Posmatračke misije OEBS/ODIHR-a, izbori su generalno bili sprovedeni u kompetitivnoj atmosferi i dobro organizovani, ali ih je obilježilo i nepovjerenje u javne institucije i retorika koja poziva na etničke podjele. Istovremeno, Upravni odbor PIK-a napominje da su izbore pratile optužbe za ozbiljne izborne krađe, posebno, ali ne jedino, u slučaju izbora za funkciju predsjednika u Republici Srpskoj. Upravni odbor PIK-a poziva nadležne vlasti da bez oklijevanja i u potpunosti istraže ove navode i kazne krivce u skladu sa svim zakonom predviđenim kaznama – navedeno je u Kominikeu.

Upravni odbor se sastao sa novoimenovanim glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, predsjednikom Suda BiH i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, te ponovno pozvao na preduzimanje efikasnih, pravovremenih i održivih mjera protiv organizovanog kriminala i sistemske političke korupcije.

-Upravni odbor PIK-a izražava žaljenje što su nepotizam i korupcija i dalje osnovni kamen spoticanja, čime se nanose ogromne štete ekonomiji, svakodnevnom životu građana i političkoj atmosferi. Preduzimanje aktivnosti u ovoj oblasti bi pokazalo opredjeljenje za vladavinu prava i transparentnost, što je od ključnog značaja za evropski put BiH, te bi doprinijelo sigurnosti i dobrobiti svih građana BiH – navedeno je u Kominikeu.

Upravni odbor PIK-a je izrazio bezuslovnu podršku organima vlasti na svim nivoima u suočavanju sa ovim ključnim izazovima i pozvao vlasti BiH da hitno usvoje integritetske amandmane na Zakon o VSTS-u, zakon o sudovima i zakon o sprečavanju sukoba interesa, u potpunosti usklađene s evropskim i međunarodnim standardima.

-Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje što političke stranke nisu uspjele postići dogovor o izbornoj reformi, zbog čega je visoki predstavnik 27. jula donio nekoliko amandmana na Izborni zakon, čime su uvedene nove sankcije za izborne krađe i ojačane nadležnosti Centralne izborne komisije. Upravni odbor PIK-a poziva novoizabrane vlasti BiH da preduzmu dalje zakonodavne reforme, čime bi se unaprijedila transparentnost i integritet izbora i osigurala odgovarajuća sredstva za Centralnu izbornu komisiju – piše u dokumentu.

Upravni odbor PIK-a naglašava da će, u konačnici, odgovornost vlasti za provođenje reformskih procesa imati ključni značaj za napredovanje BiH na putu ka EU.

Upravni odbor PIK-a pozdravlja dosadašnje pozitivne korake koje su domaći politički akteri poduzeli na omogućavanju funkcionalnosti institucija.

- Upravni odbor PIK-a izražava zadovoljstvo zbog činjenice da su Predstavnički dom Parlamenta BiH, Narodna skupština Republike Srpske, Predstavnički dom Federacije BiH, te sve kantonalne skupštine već održali svoje konstituirajuće sjednice – istaknuto je i dodato da preostala imenovanja u strukturama vlasti trebaju biti riješena.

Upravni odbor PIK-a takođe podsjeća „sve vlasti na njihovu obavezu, definisanu Opštim okvirnim sporazumom za mir, da sarađuju sa Kancelarijom visokog predstavnika“.

-Upravni odbor PIK-a osuđuje svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja, te poziva vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opšti okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Upravni odbor PIK-a ističe obavezu da se osigura provedba odluka svih sudova te izražava zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja, slobode medija i slobode udruživanja u BiH, te je uznemiren pozivanjem na donošenje zakonskih rješenja kojima se ograničavaju ova prava u Republici Srpskoj. Upravni odbor PIK-a ponavlja da su ova prava i profesionalno i odgovorno novinarstvo od ključnog značaja za svako demokratsko društvo – naglašeno je u Kominikeu.

Upravni odbor PIK-a poziva sve strane da promovišu okruženje koje pogoduje pomirenju.

-To zahtijeva prihvaćanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, poštivanje svih žrtava i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rad na lociranju, pronalasku i identifikaciji nestalih, te sprovođenje istrage i krivičnog gonjenja osumnjičenih osoba koje su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koji liječi i zacjeljuje rane BiH i garantira pravedan i trajan mir za buduće generacije – navedeno je u Kominikeu.

Upravni odbor PIK-a održaće svoju sljedeću redovnu sjednicu 6. i 7. juna 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana