Затражено укидање ослобађајуће пресуде Гаврилу Стевићу који је ратовао у Украјини

Srna
Затражено укидање ослобађајуће пресуде Гаврилу Стевићу који је ратовао у Украјини

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ затражило је од Жалбеног вијећа Суда БиХ укидање пресуде којом је Гаврило Стевић ослобођен оптужби за одлазак на ратиште у Украјину и придруживање паравојним формацијама које су се бориле против украјинске владе.

Суд БиХ ослободио је Стевића оптужби 10. марта.

Тужилац Тужилаштва БиХ Суада Пашић у образложењу жалбе је навела да је код Стевића постојала свијест и воља да се придружи оружаним формацијама, те је као апсурдне и крајње нелогичне оцијенила његове тврдње да је у Украјину ишао да мири завађене православне народе и учи руски језик, преноси Бирн.

"Зашто одлази баш тамо да учи руски језик? Је ли за то неопходно оружје? Зашто остаје тамо иако му не дозвољавају да буде новинар, како је сам признао?", упитала је Пашићева.

Она је рекла да је неспорно да је оптужени организовано отишао у Русију, а потом у ратом захваћена подручја Украјине и придружио се паравојним формацијама.

Бранилац оптуженог Вељко Ћивша рекао је да је предмет против његовог клијента заснован на новинским чланцима, сликама са интернета и непровјереним информацијама, а као посебно спорно истакао фотографије за које се не може утврдити кад и гдје су настале и ко им је аутор.

Он је подсјетио на случај Славенка Кузмановића, који је свједочио у процесу против Стевића и против којег је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу.

Ћивша је пренио детаље из наредбе о обустави истраге против Кузмановића, у којој је наведено да је отишао у Украјину, прошао обуку, обављао разне задатке, између осталих и контролу пунктова, те се након три и по мјесеца вратио у БиХ.

Стевић је оптужен да је као држављанин БиХ 8. јула 2014. године напустио подручје БиХ, те са Аеродрома "Никола Тесла" у Београду отпутовао за Москву, а затим даље на подручје Украјине у регију Луганск, те постао припадник паравојне формације Одред-јединица "Јован Шевић", која је дјеловала против легитимних снага Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана