Застара спасила стотине криминалаца од робије

Ведрана Кулага
Застара спасила стотине криминалаца од робије

Сарајево - Стотине осумњичених и оптужених за кривична дјела може да одахне јер је њиховог бијег од правде захваљујући спорости правосуђа у БиХ уродио плодом с обзиром на то да је дошло до застаре истрага на чијој су мети.

Извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за 2016. показао је да је застара наступила у 357 кривичних и 81 прекршајном предмету. До застарјелости казни и рока за кривично гоњење у правосудном систему БиХ долази када од изречене казне или почињења кривичног дјела протекне од три до 35 година у зависности од његове природе.

Судови су лани, према подацима из извјештаја ВСТС-а, евидентирали обуставу кривичног поступка у 143 процеса, а обустављено је и извршење казни у 25 случајева због истека законом предвиђених рокова за вођење поступка. Број обустављених предмета у судовима је за свега осам мањи у односу на годину раније када је их је било 175.

Судови су, као и у ранијем периоду, одлуке о обустави поступка због истека рокова застарјелости најчешће доносили због недоступности оптуженог. То је лани био разлог у 110, односно 66 одсто предмета. Одлуке о обустави поступка у неким предметима доношене су и јер је утврђено да су они запримљени у судовима након што су протекли законски рокови.

Тужилаштва су одлуку о обустави поступка због наступања застарјелости кривичног гоњења до подизања оптужнице донијели у 189 предмета против 314 особа. Упоредни подаци указују да је ситуација значајно поправљена у поређењу са претходном годином.

- Тужилаштва су током 2015. године евидентирала ове одлуке у 345 предмета. Из тога произилази да је лани смањен број одлука о завршетку предмета због наступања застарјелости за 156 предмета или 45 одсто - наглашено је у извјештају ВСТС-а.

Тужилачке одлуке о наступању застарјелости најчешће су се као и ранијих година односиле на неспровођење истраге што је евидентирано у 137 предмета и обустављање истраге којима су окончана 52 процеса.

У дијелу извјештаја ВСТС-а који се односи на застарјелост предмета није наведена висина казне за случајеве у којима је дошло до застаре.

Адвокат Владо Адамовић каже да је разумљиво због чега је велики број застара наступио због недоступности оптужених и осуђених правосуђу, али сматра да поједина оправдања нису увјерљива.

- Недоступност окривљених је честа појава с обзиром на то да су људи послије рата емигрирали са ових подручја и то је само један од разлога за немогућност процесуирања. Остали разлози су много занимљивији - истакао је то Адамовић.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија каже да правосуђе има важну улогу на путу БиХ ка европским интеграцијама и да ВСТС од почетка правосудне реформе посебну пажњу посвећује унапређењу његове ефикасности.

- Доказ томе су и сталне активности које из године у годину предузимамо и које дају добре резултате у погледу повећања ефикасности рада судова. Лани је настављен позитиван тренд смањења броја неријешених предмета у судовима за 35.450, односно десет одсто у односу на 2015. годину - навео је Тегелтија.

Тужилаштва су, истакнуто је у годишњем извјештају ВСТС-а, лани подигла 13.623 оптужнице против 16.722 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана