Загреб формирао мрежу лажних свједока за лов на Србе

Дарко Момић
Загреб формирао мрежу лажних свједока за лов на Србе

Бањалука - Иза широког пројекта чији је циљ да се бивши логор за ратне заробљенике на Мањачи прикаже као концентрациони логор и тако сатанизује Република Српска стоји бивши начелник Сектора за савјетодавну, здравствену и психолошку помоћ при Министарству бранитеља Хрватске Младен Лончар, сива еминенција Хрватског друштва логораша српских концентрационих логора.

Ово су за “Глас Српске” рекли бројни извори из војних безбједносних кругова, а наша сазнања индиректно је потврдио и Дубравко Вучковић, један од крунских свједока на суђењу пуковнику Војске Републике Српске Дани Лукајићу, кога је Жупанијски суд у Загребу због ратних злочина над заробљеницима на Мањачи током 1992. године осудио на шест година затвора.

- Познајем Младена Лончара. Он је испред Министарства бранитеља био задужен за све процесе у вези са логором на Мањачи. Истина је да од 2017. године више није у министарству, али сигуран сам да ће се вратити на своје радно мјесто. Лончар ме је упознао са доктором Невеном Хенигсбергом, који ме лијечи од ПТСП-а већ десет година - рекао је Вучковић за “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег извора из војних безбједносних кругова, поменути доктор Хенигсберг је био ментор Младену Лончару током одбране докторске дисертације из психијатрије, а Лончар је заузврат користио свој положај у министарству да одређене грантове за лијечење демобилисаних хрватских војника усмјерава према Хенигсбергу.

- Истовремено, демобилисани војници попут Вучковића на основу Хенигсбергових љекарских налаза и уз подршку Лончара стичу право на пензију, а заузврат су дужни да свједоче у судским процесима који се воде против српских војника и официра - увјерава наш саговорник.

Он истиче да је Вучковић у праву када тврди да ће се Лончар вратити на посао у министарство, додајући да то зависи и од судског епилога у предмету Дане Лукајића, као и од епилога у поступку против бившег команданта логора Мањача, пуковника Ратка Андрића, коме је почело суђење само сат након што је Лукајић првостепено осуђен.

Дубравко Вучковић је прије десет година упознао Лончара, а врло брзо након тога је добио “бранитељску мировину”, да би послије тога, као што је јуче објављено у “Гласу Српске”, почео да се представља као “заштићени свједок Републике Хрватске у вези са свједочењима која се односе на логор на Мањачи”.

Поред тога, Вучковић је током свједочења против Дане Лукајића признао и да се он крије иза НН лица чију исповијест је крајем марта 2014. године објавила “Слободна Далмација”, а у којој, између осталог, каже да је у логору Мањача провео три и по мјесеца, да су му чупани нокти на рукама и ногама и да је зарадио 27 прелома костију и седам фрактура лобање.

Вучковић каже за “Глас Српске” да је на Мањачи званично провео осам дана, а не три и по мјесеца.

- То је новинарка нешто окренула, јер је написала и да сам био у два логора, а то није тачно. Ја сам на Мањачи био осам дана и размијењен сам у Драгалићу и вратио сам се у Хрватску, а стојим иза свог свједочења против Лукајића. Што се тиче других свједочења, нисам био свједок у осталим процесима, јер ме нико није звао - каже Вучковић.

Он је потврдио да је током рата био натпоручник ХОС-а, иако је имао само 17 година, као и јучерашње писање нашег листа да је био саборац Азре Башић, коју је Суд БиХ због злочина над заробљеним српским цивилима у Дервенти правоснажно осудио на 14 година затвора.

 

Вјештачење

Према сазнањима нашег листа, Дубравко Вучковић је током осам дана боравка у логору на Мањачи имао напад епилепсије, што доказује књига здравствених прегледа у чијем посједу је “Глас Српске”.

На основу књиге Протокола систематских и здравствених прегледа у којој је логорски љекар Мехмед Дервишкадић под редним бројем 6905 записао “Vučković Dubravko 1975 Dg. Epy sympt; Tegretol, Phenobarbition 2x1”, стручни тим љекара Универзитетског клиничког центра РС у августу прошле године, на захтјев Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, извршио је медицинско вјештачење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана