За уништене животе нико не одговара: Колико БиХ коштају неоснована хапшења

Маријана Миљић Бјеловук
За уништене животе нико не одговара: Колико БиХ коштају неоснована хапшења

САРАЈЕВО - Неоснована хапшења и суђења у Суду БиХ коштала су грађане ове земље нешто више од 6,60 милиона марака од 2010. године до данас, а највећи износ који је једно лице наплатило на име накнаде штете по том основу је 261.778 марака, открива "Глас".

Правници наводе да је новац пореских обвезника издвојен по овом основу само кап у мору када би у обзир узели све остале судове у земљи који су донијели ослобађајуће пресуде након подизања оптужница.

Такође, наглашавају да до ослобађајућих пресуда долази због површних истрага, али и да нико на крају у правосуђу не одговара за уништене животе и каријере оних који су ослобођени оптужби за разна кривична дјела.

Издвојени новац

У Суду БиХ казали су "Гласу Српске" да је лицима која су наплатила накнаду због неоснованог хапшења и суђења у тој правосудној институцији углавном суђено за кривична дјела организовани криминал, тероризам, ратни злочини те остала кривична дјела општег криминала.

У табеларном приказу, који смо добили из Суда БиХ, наведено је да је на десетине људи наплатило износ који премашује 100.000 марака на основу накнаде штете за неосновано хапшење и суђење у Суду БиХ.

Поред лица које је наплатило нешто више од четвртине милиона марака за неосновано хапшење и суђење, на другом мјесту налази се

особа која је по истом основу након ослобађајуће пресуде добила износ од 187.854 марке.

Такође, постоје и они који су наплатили 178.556, те по 155.000 и 151.756 марака јер су неосновано хапшени и суђено им је у Суду БиХ.

Има и оних који су добијали мање износе након правоснажно ослобађајућих пресуда, односно од 100.000 до 150.000 марака, али и на стотине оних који су, након што су ослобођени оптужби, наплатили износе мање од 100.000 КМ.

Ријеч струке

Правници сматрају да су главни разлог ослобађајућих пресуда недовољно озбиљно спроведене и површне истраге, али и ванправно мотивисани процеси иза којих се крије политика.

- Прије рата имали смо статистички билтен, који је објављивао тадашњи Савез за статистику и у којем су били подаци за све државе и покрајине па, између осталог, и подаци за кривична дјела привредног криминала. Тада се испоставило да у БиХ има 50 одсто ослобађајућих пресуда. То је стара статистика и чисто сумњам да је и данас нешто боље. Тада је у Словенији била потпуно обрнута ситуација, они су након истрага имали једва десет одсто ослобађајућих пресуда - казао је "Гласу" адвокат Горан Бубић.

Нагласио је да је износ материјалне штете наплаћен за неосновано хапшење и суђење у Суду БиХ само кап у мору, те да је то далеко већи износ уколико би се узели подаци за све остале судове у БиХ.

- Ако пуно оптужница пада, требало би онда да и тужиоци сносе одређене посљедице. Међутим, тога код нас нема. У Њемачкој постоји кривично дјело прогањања невиног управо за ове ванправно мотивисане процесе, а које је строго везано за тужиоце. Дакле, они могу кривично одговарати ако некога неосновано оптуже. Код нас тога нема, а то би био врло јак инструмент за јачање одговорности тужиоца. Они сада могу да оптужују без икаквих посљедица - казао је Бубић.

С друге стране, наводи да код нас постоји неосновано пријављивање кривичног дјела, али за грађане.

- Дакле, ако грађани пријаве некога за кога знају да није починио кривично дјело, одмах и они аутоматски чине кривично дјело, али то

исто не важи за тужиоце ако неосновано оптуже некога.

Те неправне оптужнице требало би да имају за посљедицу одговорност, па чак и кривичну, као што је у Њемачкој кривично дјело прогањања невиних - закључио је Бубић.

Упропашћене каријере

С друге стране, адвокат Миљкан Пуцар наводи да стотине хиљада марака не значе ништа за некога ко је неосновано провео у затвору неколико мјесеци и коме су упропашћени живот и каријера.

- Нико се није обогатио од те накнаде без обзира на то који износ новца им је исплаћен. Тим људима буде уништен живот, здравље, каријера, а све оставља велике посљедице по животе комплетне породице - казао је "Гласу" Пуцар.

Наглашава да је Законом о кривичном поступку предвиђено да се тим људима мора платити накнада за вријеме које су провели у притвору када се донесе ослобађајућа пресуда.

- Исто је у ентитетским законодавствима. Исте одредбе су идентичне и то су европски стандарди - казао јеПуцар.

Нагласио је да би било добро упоредити статистику ослобађајућих пресуда у односу на подигнуте оптужнице.

- Новац је само нека колатерала која иде уз то и која се мора платити онима који су ослобођени оптужби. Постоје предмети гдје су људи провели и по годину дана у притвору, а нити један суд не надокнади

оне трошкове које је његова породица имала приликом посјета и све друге трошкове који иду уз то - казао је Пуцар, према чијем мишљењу су накнаде које се исплаћују за неосновано проведено вријеме у притвору мале.

Милошевић тражи 280.000 КМ

Након што је правоснажно ослобођен оптужби за ратни злочин у

селу Заклопача Миломир Милошевић почетком ове године затражио је од БиХ више од 280.000 КМ за накнаду штете коју је претрпио током трајања кривичног поступка.

Претходно је Суд БиХ ослободио Милошевића, али и Радомира

Пантића, Ненада Вукотића, Бранка Јоловића и Николу Лошића оптужби за убиства бошњачких цивила у селу Заклопача код Милића 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана