За странце на граници и безвизни калкулатор

Маријана Миљић Бјеловук
За странце на граници и безвизни калкулатор

САРАЈЕВО - Гранична полиција БиХ планира да с циљем повећања капацитета за управљање миграцијама на границима постојећи информацијски систем надогради калкулатором за израчунавање трајања безвизног боравка.

У преднацрту средњорочног плана рада Граничне полиције за идући трогодишњи период наведено је да ће систем назван безвизни калкулатор службеницима који врше граничне провјере дати потребне информације у вези са условима уласка и боравком страних држављана у БиХ.

Такође у плану је и имплементација модула “надзор границе”, који ће омогућити граничним службеницима онлајн приступ информационом систему Граничне полиције БиХ.

У истом документу стоји да ће руководиоци Граничне полиције настојати да набаве и инсталирају нову информатичку опрему, укључујући и лиценце, али и да ће мобилну апликацију граничних провјера имплементирати у свим организационим јединицама у складу са потребама.

- Наставићемо и са активностима на развоју и-мејл сервиса на прелазима, али и са уградњом безбједносне опреме, као и надоградње система за размјену података у електронском облику унутар Граничне полиције БиХ - наведено је у плану рада Граничне полиције, одакле нисмо добили одговоре на питање како ће функционисати безвизни калкулатор и како су послове из тог домена обављали до сада.

У тој институцији поново су нагласили проблем недостатка граничара те додали да је то посебно дошло до изражаја у тренутку јачања мигрантске руте преко Балкана и пандемије вируса корона.

- Постојећа систематизација радних мјеста је неадекватна. За обављање редовних послова и задатака, према постојећој систематизацији недостаје 398 полицијских службеника, а за рјешавање сложене безбједносне ситуације на граници најмање још 1.000 полицајаца - наглашено је у плану рада Граничне полиције БиХ.

Навели су и да је од 2015. до 2020. године у радни однос примљено 487 нових службеника - кадета и то након завршене обуке у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова Мостар.

- Међутим у истом том периоду Граничну полицију напустио је 421 полицијски службеник, највише из разлога стицања услова за пензионисање, али и због споразумних раскида радног односа и одласка у друге институције и агенције гдје су услови рада бољи те због губитка радне способности и смрти. Ради успостављања организационе структуре неопходно је усвојити нови правилник о унутрашњој организацији - наводе из Граничне полиције.

Прописима је дефинисано да је боравак без визе дужи од 90 дана илегалан и може резултовати трајном забраном уласка у одређену земљу. Према евиденцијама Службе за послове са странцима БиХ, током прошле године су предузете мјере у 3.297 случајева који су се односили на стране држављане. Изречено је, између осталог, 164 рјешења о отказу безвизног боравка, 251 рјешење о отказу привременог боравка те 23 на основу којих је отказан стални боравак усљед кршења правила.

Планови

Због тенденције сталног одлива кадра у Граничној полицији БиХ наводе да је неопходно побољшати механизме за дугорочно планско утврђивање потреба и запошљавање кадрова.

- У складу са израђеним плановима потребно је вршити кадровску попуну, а организацију рада прилагодити новој функционалној и територијалној организацији. Сви ти планови треба да обухвате и нове граничне прелазе чија изградња и реконструкција је предвиђена - наведено је у плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана