За пут БиХ ка ЕУ 47 милиона евра

Ж. Д.
За пут БиХ ка ЕУ 47 милиона евра

Сарајево - Европска комисија усвојила је програм за БиХ за ову годину и додијелила 47 милиона евра за подршку њеном путу ка ЕУ.

- Овај програм надовезује се на програме из 2014. и 2015. у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА два), који укупно износи 165,8 милиона евра за БиХ. Он се фокусира на подручја владавине права и основна права, јачање демократских институција, добро управљање и економски развој - саопштила је Делегација ЕУ у БиХ.

Програмом ће бити подржани напори БиХ на развијању ефикасне, професионалне и транспарентне јавне службе, побољшању капацитета парламената у процесу европских интеграција на различитим нивоима власти јачању система јавних набавки. ЕУ ће наставити да финансира и Међународну комисију за нестале особе, заштиту од поплава и спровођење реформи тржишта рада и локалног развоја. Финансијска помоћ биће обезбијеђена и за цивилно друштво и за подршку учешћу БиХ у агенцијама и програмима ЕУ.

Представници Дирекције за европске интеграције БиХ организовали су у петак у Сарајеву завршни састанак са представницима институција у БиХ посвећен припреми одговора на упитник Европске комисије за поглавље 28, које се односи на заштиту потрошача и здравља. Помоћник директора Дирекције за европске интеграције Дариа Рамљак истакла је да је веома важно да је извршена подјела рада између институција БиХ које треба да дају конкретне одговоре на свако питање из упитника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана