За обнову и заштиту од поплава 41 милион евра

Жељка Домазет
За обнову и заштиту од поплава 41 милион евра

Бањалука - Европска комисија усвојила је посебан пакет мјера за опоравак од поплава и управљање ризиком од поплава у БиХ за 2014. годину вриједан 41 милион евра.

Фокус овог пакета је на превенцији поплава и управљању ријечним токовима, а поред тога посебне мјере укључују даљу помоћ ЕУ у санирању стамбених објеката и подршку малим и средњим предузећима и локалном економском развоју на подручјима погођеним поплавама. Новац ће бити искоришћен и за подршку јачању капацитета Цивилне заштите у одговору на катастрофе и невладиним организацијама.

Ова помоћ је други дио пакета чија је вриједност 85 милиона евра, на чију се реализацију ЕУ обавезала на донаторској конференцији одржаној у Бриселу у јулу 2014. године. Ријеч је о наставку помоћи коју је ЕУ већ обезбиједила кроз свој Програм за опоравак од поплава вриједан 42,24 милиона евра који је покренут у августу 2014. године и чија ће реализација трајати до октобра 2015. године.

- Правовремена и координисана помоћ локалним заједницама у нормализацији животних услова након катастрофалних мајских поплава била је наш приоритет. Заједно са својим партнерима успјели смо у хитном достављању пријеко потребне помоћи на терену онима који су били највише погођени - казао је отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Нагласио је да ће нова средства допринијети јачању заштите од сличних догађаја у будућности.

- Поред тога, ова средства ће омогућити наставак пружања помоћи ЕУ становништву БиХ у отклањању посљедица поплава - казао је Давиди.

Мјере су усклађене са договореним акционим планом за превенцију поплава и управљање ријекама у БиХ за период 2014 - 2017. година који су дефинисале надлежне агенције на свим нивоима власти.

- Примјена посебних мјера које се односе на превенцију поплава и управљања ријекама може почети само након што сви нивои власти у БиХ усвоје акциони план, који даје стратешки оквир за координисан рад на овом пољу. Поздрављамо чињеницу да је покренута процедура за његово усвајање - нагласио је Давиди.

Предвиђено је да искоришћавање нових средстава почне током 2015. године.

До сада је реализацијом Програма ЕУ омогућено да се око 2.000 људи врати у своје домове оштећене у поплавама. У оквиру програма биће обновљени и школе, вртићи, зграде општинске управе, домови здравља, путеви, мостови и друга инфраструктура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана