За изузимање земљишта за потребе аутопута исплаћено 2,6 милиона КМ

Маријана Миљић Бјеловук
За изузимање земљишта за потребе аутопута исплаћено 2,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА - По основу изузимања земљишта за потребе изградње аутопута од Бањалуке до Приједора до сада је исплаћено близу 2,6 милиона марака.

Вршилац дужности извршног директора за правне послове “Аутопутева РС” Синиша Гаврић рекао је да је за потребе изградње аутопута Бањалука - Приједор у претходне двије године исплаћено укупно 3,92 милиона КМ.

- Од тога износа на трошкове експропријације односи се 2,59 милиона марака, а преосталих 1,32 милиона  на геодетско-техничке радове цијепања парцела и прибављање документације - рекао је Гаврић.

Са друге стране, министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић навео је да су за потребе експропријације земљишта урађена сва рјешења од стране Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у првом степену и то за комплетну дионицу аутопута од Бањалука до Приједора.

- Тамо гдје нема жалби и судског процеса ми улазимо у посјед. Са друге стране, чекамо исход појединих судских спорова - рекао је “Гласу” Ћорић.

Нагласио је да је до сада урађена експропријације на више од 38 одсто укупне трасе аутопута.

- У складу са доношењем рјешења концесионара о томе обавјештавамо и уводимо у посјед како би преузимао све даље активности у вези с реализацијом овог пројекта - поручио је Ћорић.

Подвукао је и да сама изградња аутопута од Бањалуке до Приједора тече планираном динамиком, те да је тренутно извођач радова ангажован на првом километру аутопута за који има већ обезбијеђену и грађевинску дозволу.

- У припреми је грађевинска дозвола за други и трећи километар и стартује од петље у Приједору до Омарске.

Све до сада тече према уговору који имамо са кинеском компанијом “Шангдонг” - рекао је Ћорић.

Градња аутопута на принципу концесије од Бањалуке до Приједора почела је у септембру, а процијењено је да ће овај пројекат коштати 297 милиона евра. Аутопут Приједор - Бањалука биће дуг 40,7 километара са приступним петљама у Приједору, Омарској и Куљанима код Бањалуке. Рок за изградњу је пет година. Уговор са кинеском компанијом “Шангдонг” потписан је још 2018. године, а та компанија обезбиједила је новац за градњу, а који ће враћати кроз путарину, коју ће наплаћивати пуних 30 година.

Из компаније “Шангдонг” још раније су навели да ће брзина градње аутопута зависити од експропријације земљишта.

Кашњења

Недељко Ћорић рекао је да се пројекти под окриљем његовог министарства реализују без већих проблема.

- Било је одређених кашњена од стране извођача када је у питању градња магистралних и регионалних путева.

Када је ријеч о аутопутевима, нема кашњења. Имали смо захтјева од стране извођача радова за признавање додатних трошкова због поскупљења материјала потребних за градњу и енергената, али до сада није било корекције уговорених цијена - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана