За "дан државности" заставе БиХ само на лијевој обали Неретве

Срна
Foto: klix.ba

МОСТАР - У Мостару се се само на улицама на лијевој обали Неретве завијориле заставе БиХ на "дан државности", који је данас обиљежава у Федерацији БиХ, док је десна обала већ неколико дана окићена заставама Херцег-Босне.

Застава БиХ могла се пронаћи тек на понекој државној институцији, али не и на згради Владе Херцеговачко-неретванског кантона.

Угоститељски објекти и трговинске радње у западном дијелу града радиле су као и уобичајеним радним даном, а нерадни је био само за запослене у просвјети и државним институцијама.

Централна манифестација обиљежавања овог празника под називом "Једна си једина БиХ" требало је буде одржана синоћ у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" у организацији 22 школе које наставу изводе по федералном плану и програму, али школе које наставу изводе по хрватском плану нису учествовале у припреми манифестације.

У посљедњем тренутку је манифестација у "Косачи" отказана и премјештена у Народно позориште.

Из Координације школа саопштено је да је манифестација премјештена због неиспуњавања "техничких услова".

Средња електротехничка школа Мостар на свом профилу на "Фејсбуку" објавила је да је манифестација отказана због "неиспуњавања захтјева од стране организатора /уклањања обиљежја паратворевине Херцег-Босне/".

Данијел Видовић, директор Хрватског дома "Херцег Стјепан Косача", објавио је данас да је директор Четврте основне школе Сеада Куштрић, која је и предсједник "Координационог тима", од њега затражила уклањање заставе хрватског народа за вријеме одржавања свечаности, што је он одбио.

"На то нисам пристао, објаснио сам госпођи Куштрић да је застава постављена поводом обиљежавања 30 година постојања Хрватске заједнице Херцег-Босне и да ће ту остати", наводи Видовић.

Он је додао да је чињеница да организаторима манифестације представља проблем уопште да изговоре, а камоли напишу пун назив ове установе.

"Нисмо једном прешли преко тога и угостили и оне којима смета наше име. Овај пут је било преочито, али, ето, ћутали смо. Питам се зашто смо ћутали и коме смо ћутали? Имамо ли право више ћутати? Хрватски дом жХерцег Стјепан Косачаж или у генитиву без наводника како је коме драже, тако се ова кућа зове већ 27 година свиђало се то неком или не", поручује Видовић.

Он је навео да су на плакатима за манифестацију били бошњачки симболи који њему нису сметали. "Зашто би мени сметао бошњачки национални симбол? Зашто би икоме сметао? Мени, драги мој сусједе, твој симбол не смета. Зашто теби смета мој?", упитао је Видовић.

Градоначелник Мостара Марио Кордић данас је честитао "дан државности" свим грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана