Вулић: Парламенту уставом дато право да регулише питање Уставног суда

СРНА
Вулић: Парламенту уставом дато право да регулише питање Уставног суда

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да је Уставом БиХ прописано да Парламентарна скупштина може законом регулисати питања у вези са Уставним судом БиХ, укључујући и питање страних судија.

"Особа која се представља као високи представник, а све и да јесте то, нема ништа са тумачењем Устава БиХ, већ искључиво Анекса 10 о његовој цивилној имплементацији. Устав је прописао да Парламентарна скупштина БиХ након пет година може законом на другачији начин предви|ети избор страних судија", рекла је Вулићева за Срну.

Према њеним ријечима, због разних Шмитова толико година након предвиђеног рока стране судије су и даље у Уставном суду БиХ и представљају "алат" који не "штити и подржава" Устав, како то говоре заговорници останка страних судија, већ раде на његовој дерогацији.

"Кристијан Шмит и дио међународне заједнице у БиХ политички су глодари који нагризају БиХ. Они су сметња ЕУ путу у БиХ", истакла је Вулићева и додала да је реформа Уставног суда, укључујући и рјешавање питања међународних судија један од приоритета ЕУ.

Вулићева је подсјетила да је и кворум Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, који је јуче нарушен изласком бошњачких делегата како би се спријечила расправа о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ, такође, уставна категорија.

Она је навела да је након оваквог понашања бошњачких делегата јасније ко је потенцијални фактор нестабилности у БиХ.

"Бошњачки политички представници, дволично као и у већини случајева, некада недостатак кворума тумаче као `демократију`, а некада као `рушење Дејтона`, зависно о коме се ради", рекла је Вулићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана