Вукановића питали „признаје ли геноцид у Сребреници“, ево шта је одговорио

ГС
Вукановића питали „признаје ли геноцид у Сребреници“, ево шта је одговорио

Лидера листе За правду и ред Небојшу Вукановића, који је гостовао у Кликс Студиу, питали су, у федералним медијима неизбјежно питање, „да ли признаје геноцид у Сребреници“.

Вукановић, који је посланик у Народној скупштини Српске, рекао је да "не може поштовати пресуде Међународног суда правде у Хагу у којима су Срби једини кривци".

- Неко сам ко искрено осјећа патње људи. Не могу прихватити Суд испред којег нико није одговарао због злочина над Србима у Хрватској. Ни један хрватски генерал није осуђен за злочине над Србима, нико", рекао је и додао да су Бошњаци највеће жртве рата.

Вукановић је затим рекао да су Срби доживјели геноцид, који је оспораван.

- Срби су нестали с доброг дијела НДХ. Ја поштујем сваку жртву, али не могу рећи да су Срби највећи злочинци - казао је он.

Емела Бурџовић, која је водила разговор са Вукановићем, потом је рекла "да је у Сребеници убијено више од 8.000 Бошњака и да је Суд донио пресуду о геноциду".

- То је трагедија и велика срамота. Ја не оспоравам ту велику трагедију. Је ли мислите да Срби требају бити једини народ који је осуђен за геноцид? Ту се ставља колективна кривица. Имате примјер Насера Орића који је био тамо. Имате стотину доказа о убијању српских цивила. Да ли је ико одговарао? Није. Је ли Насер ослобођен? Јесте. Суд у Хагу није праведан. Шта је било са Србима у Сарајеву? Не могу прихватити реторику која каже да су Срби најгори и да су сви остали жртве. Нестало нас је с Косова, из Хрватске, из већег дијела Федерације и опет смо ми најгори - казао је Вукановић, а разговор је потом преусмјерен на друге теме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана