Vukanovića pitali „priznaje li genocid u Srebrenici“, evo šta je odgovorio

GS
Vukanovića pitali „priznaje li genocid u Srebrenici“, evo šta je odgovorio

Lidera liste Za pravdu i red Nebojšu Vukanovića, koji je gostovao u Kliks Studiu, pitali su, u federalnim medijima neizbježno pitanje, „da li priznaje genocid u Srebrenici“.

Vukanović, koji je poslanik u Narodnoj skupštini Srpske, rekao je da "ne može poštovati presude Međunarodnog suda pravde u Hagu u kojima su Srbi jedini krivci".

- Neko sam ko iskreno osjeća patnje ljudi. Ne mogu prihvatiti Sud ispred kojeg niko nije odgovarao zbog zločina nad Srbima u Hrvatskoj. Ni jedan hrvatski general nije osuđen za zločine nad Srbima, niko", rekao je i dodao da su Bošnjaci najveće žrtve rata.

Vukanović je zatim rekao da su Srbi doživjeli genocid, koji je osporavan.

- Srbi su nestali s dobrog dijela NDH. Ja poštujem svaku žrtvu, ali ne mogu reći da su Srbi najveći zločinci - kazao je on.

Emela Burdžović, koja je vodila razgovor sa Vukanovićem, potom je rekla "da je u Srebenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka i da je Sud donio presudu o genocidu".

- To je tragedija i velika sramota. Ja ne osporavam tu veliku tragediju. Je li mislite da Srbi trebaju biti jedini narod koji je osuđen za genocid? Tu se stavlja kolektivna krivica. Imate primjer Nasera Orića koji je bio tamo. Imate stotinu dokaza o ubijanju srpskih civila. Da li je iko odgovarao? Nije. Je li Naser oslobođen? Jeste. Sud u Hagu nije pravedan. Šta je bilo sa Srbima u Sarajevu? Ne mogu prihvatiti retoriku koja kaže da su Srbi najgori i da su svi ostali žrtve. Nestalo nas je s Kosova, iz Hrvatske, iz većeg dijela Federacije i opet smo mi najgori - kazao je Vukanović, a razgovor je potom preusmjeren na druge teme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana