Вучић: Трамп ми је рекао да су Срби велики народ

Танјуг
Вучић: Трамп ми је рекао да су Срби велики народ

Париз - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Паризу, гдје је одржана централна свечаност обиљежавања 100. годишњице завршетка Првог свјетског рата, да је у два наврата, на кратко, разговарао са америчким предсједником Доналдом Трампом, који је истакао да су Срби велики народ.

"Рекао је да су Срби велики народ и да ја представљам велики народ. Поносан сам јер је он, поред (Владимира) Путина, овде највећа звезда. Ово је рекао пред 25 људи", рекао је Вучић.

Вучић је додао да није било времена ни простора за дужи и озбиљнији разговор са америчким предсједником, али да је он током сусрета изразио наду и жељу да Србија са САД оствари боље односе и да Трамп посјети нашу земљу.

Рекао је и да су један другом честитали празник.

"Сигуран сам да не зна да сам председник Србије, без озбира што смо се и раније видели. Нисам од оних који пате од комплекса виших вредности и значаја. Знам да нема појма ко сам. Док се ја представим и кажем основне ствари о Србији… Био сам срећан кад је то била његова реакција", рекао је Вучић.

Он је додао да је Трамп свој коментар поновио и пред другим људима.

"Подижемо углед Србије"

Вучић је истакао, послије сусрета са низом свјетских лидера у Паризу, да се Србија и њен углед у свијету поново подижу и да ће то бити његов циљ и посао и у будућности.

Вучић је српским новинарима пренио да је канцеларка Англеа Меркел прије свечаности обиљежавања 100 година од завршетка Великог рата, имала сусрет само са њим и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

"Неколико минута пре светковине, Меркелова је желела да разговара са нама и разговарали смо готово 40 минута. Причали смо о регионалним питањима, билатералним односима, дијалогу и региону у ширем контексту", рекао је Вучић и пренио да је увјерен да ће Нејмачка сигурно реаговати на неприхватљиво рушење споразума ЦЕФТА од стране Приштине, дизањем такси на робу из Србије.

Каже да Меркелова жели да помогне, те да јој се он захвалио на помоћи у инвестицијама.

Подсјетио је на позиције са којих полазе Њемачка и Србија када је ријеч о КиМ, али истиче да је сагласност Њемачке важна за многе ствари, прије свега када је ријеч о путу ка ЕУ и позиционирању Србије у свијету.

Са Путином је, каже, говорио кратко, а синоћ мало дуже са Лавровим.

"Очекујемо га средином јануара, посета се припрема", додао је Вучић, рекавши да мисли да током његове посјете може да буде потписано 10 важних споразума, мзозда чак и 15.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана