Власти РС остају привржене руском гасу

Nezavisne.com
Власти РС остају привржене руском гасу

Бањалука - Влада РС неће мијењати своју политику гасификације и она ће и даље бити везана за руске изворе, јер то у Бањалуци виде као најизгледнији и најреалнији извор за снабдијевање гасом, рекао је "Независним" Слободан Пухалац, директор предузећа "Гас РЕС", које је у стоодстотном власништву РС.

Пухалац, којег смо замолили да прокоментарише изјаву америчкој агенцији АП Александра Вучића, предсједника Владе Србије, да ће Србија прихватити сугестију из САД да смањи зависност од руског гаса тако што ће се придружити гасоводу, који има америчку подршку, из Азербејџана за Европу, сматра да се у тој изјави "отварају двоја врата", а не да се "отварају једна, а затварају друга".

"У сектору гаса и присутној проблематици веома су важне временске и количинске одреднице које по свим доступним информацијама азербејџански гас смјештају у трећу деценију овог вијека и количине од једне четвртине капацитета 'Јужног' или 'Турског тока'", рекао је Пухалац за Независне новине. Додао је да су амерички енергетски пројекти за њега непознаница "јер иза тога евентуално могу стајати велике свјетске компаније, које се, за разлику од 'Газпрома', досад нису ни изјасниле".

С друге стране, у Амбасади САД су нам нагласили да би имплементација Трећег енергетског пакета ЕУ значајно користила БиХ и помогла инвестиције у енергетском сектору.

На наше питање које могућности финансирања енергетских пројеката у БиХ нуде САД, истакли су да је USAID у септембру прошле године покренуо активности на инвестицијама у енергетику, вриједне 5,5 милиона долара у периоду у наредних пет година с циљем отварања радних мјеста у енергетици.

"Кроз те активности USAID ради на ревизији и усклађивању издавања дозвола за изградњу постројења за производњу струје на начин да буду конзистентни, транспарентни и погодни за инвеститоре у цијелој земљи", рекли су они.

Они очекују да ће такви пројекти успоставити тржиште како би потрошачи сами могли изабрати снабдјевача енергијом.

"Пројект ће подржати Министарство за спољну трговину БиХ у улози координатора енергетског сектора на путу ка ЕУ", навели су они. Подсјетили су и да је БиХ номиновала девет енергетских пројеката које је Енергетска заједница прогласила пројектима од заједничког интереса, чиме је, сматрају, омогућен лакши приступ средствима за њихову реализацију.

Драгана Милеуснић, координатор за енергетске политике југоисточне Европе организације "Climate Action Network Europe ", рекла нам је да је и за Србију и БиХ најважније да се прилагоде европским регулативама у енергетици, које предвиђају да Европа до 2050. године престане да користи енергенте који као средство сагоријевања садрже карбон.

"И Србија и БиХ, у којима влада интересовање за нове изворе и руте гасовода, треба да размисле шта ће њихове одлуке значити за чланство у ЕУ, за које тврде да им је стратешки циљ", рекла је она, поручивши да обје земље треба да размисле о развијању употребе обновљивих извора енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана