Влада стабилна и без Шукала

Nezavisne.com
Влада стабилна и без Шукала

Бањалука - Иако два посланика странке Напредна Српска више не подржавају Владу РС, она ће опстати с обзиром на то да опозиција не планира да ради на њеном рушењу, а према незваничним информацијама, у будућности се може очекивати и прелазак неких опозиционих посланика у редове СНСД-а.

“Излазак” Адама Шукала, предсједника странке Напредна Српска, и његовог страначког колеге Горана Ђорђића из скупштинске већине, која се до јуче састојала од 44 од укупно 83 посланика, чини се да није никога пуно потресао. Док у опозиционом СДС-у кажу “да се смију кладити да ће Шукало бити у скупштинској већини јер нема карактера”, у владајућем СНСД-у иронично кажу да неће моћи спавати због тога што их напушта, aнализирају Независне новине.

Шукало је већину напустио, како каже, “из разлога што институције РС нису урадиле ништа по питању расвјетљавања спорног снимка у којем, наводно, премијерка РС говори о куповини посланика.

Након тога су Војин Митровић, бивши ендепеовац, и Илија Стеванчевић, предсједник ПУП-а, из опозиције прешли у позицију и подржали нову Владу РС. 

“Влада је стабилна исто као и скупштинска већина и тако ће остати до краја мандата, са Шукалом или без њега, а вјероватно ће та већина бити појачана и неким људима из опозиције. Колико ме Шукалово напуштање већине сикира, нећу моћи спавати”, рекао је јуче Милан Ковач, посланик СНСД-а у Народној скупштини РС.

Што се тиче преласка посланика из опозиције у владајућу странку у РС, према незваничним информацијама, чека се изборна сједница Скупштине СДС-а, која ће бити одржана 10. маја у Бањалуци. Након ове сједнице Скупштине, како многи тврде, могуће је “осипање” СДС-а, а о колико посланика се ради, све ће зависити од тога ко ће у наредне четири години водити СДС, Младен Босић или Мићо Мићић.

Шукало нам је јуче рекао да он и Напредна Српска инсистирају на томе да се афера “Папак” доведе до краја и стави “ад акта”, а да ће све дотле формално бити опозиција и неће подржавати ставове Владе РС и њихове приједлоге.

“Прича у вези с афером се мора истјерати на чистац и мора завршити, не због мене или појединаца, већ због РС и њених грађана”, рекао је Шукало, додајући да је ова странка отворена за разговоре и с представницима и странкама из опозиције.

Занимљиво је да Шукалу није битно како ће се та афера окончати с обзиром на то да је његов циљ да се она само закључи, односно да они који воде истрагу кажу да ли има или нема основа за оптужницу или истрагу и да донесу одлуку о томе.

“Кладим се у шта хоћете да ће Шукало бити у скупштинској већини. Није он тако јаког карактера да се држи неких принципа. Када би се СДС руководио оним што раде ови на власти, до сада бисмо имали скупштинску већину. Ми немамо пара као СНСД да купујемо посланике”, рекао је Миладин Станић, посланик СДС-а.

Јуче смо звали за коментар и Марка Павића, лидера ДНС-а, који је у коалицији са Шукаловим напредњацима, али нам је у кратком телефонском разговору рекао да не коментарише нешто из медија и да, што се њега тиче, коалиција ДНС-НС-СРС и даље постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана