Влада Српске утврдила право на матерински додатак за све незапослене породиље

Срна
Влада Српске утврдила право на матерински додатак за све незапослене породиље

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.

Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године и Меморандумом закљученим између Уније удружења послодаваца и Владе Републике Српске утврђена је обавеза Владе да у трогодишњем периоду у цијелости преузме трошкове накнада бруто плате послодавцима, корисницима рефундације накнаде плате из важећег закона.

Законом о дјечјој заштити послодавцима, корисницима права у текућој години рефундирано је 80 одсто бруто плате након исплате накнаде.

Одредбама Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити прописано је ново растерећење послодаваца и стварање бољих услова за рад и пословни амбијент.

Предложеним одредбама овог закона послодавцима, корисницима права на рефундацију, у наредној години биће вршена рефундација накнаде пуне бруто плате, након исплате раднику.

Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених радница за све послодавце.

Овим законом је и измијењен услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље, без обзира на ранији радни статус.

Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета може остварити право на матерински додатак.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, којим се стварају услови за јасније дефинисање начина њиховог извођења.

Предложеним измјенама ствара се и позитиван амбијент будућим инвеститорима у области геологије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Међу разлозима доношења овог акта наводи се и потпуније и прецизније дефинисање појединих одредаба које су се у периоду примјене Закона показале као непрецизне, чиме ће се знатно олакшати тумачење и примјена закона.

На сједници је утврђен и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске ради прилагођавања његових пословних активности потребама и условима тржишта с циљем јачања конкурентности привредних друштава, које би се остварило побољшањем приступа финансијским средствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана