Vlada Srpske utvrdila pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje

Srna
Vlada Srpske utvrdila pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti.

Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade Republike Srpske utvrđena je obaveza Vlade da u trogodišnjem periodu u cijelosti preuzme troškove naknada bruto plate poslodavcima, korisnicima refundacije naknade plate iz važećeg zakona.

Zakonom o dječjoj zaštiti poslodavcima, korisnicima prava u tekućoj godini refundirano je 80 odsto bruto plate nakon isplate naknade.

Odredbama Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti propisano je novo rasterećenje poslodavaca i stvaranje boljih uslova za rad i poslovni ambijent.

Predloženim odredbama ovog zakona poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju, u narednoj godini biće vršena refundacija naknade pune bruto plate, nakon isplate radniku.

Ovakvim zakonskim rješenjem smanjiće se troškovi porodiljskog odsustva zaposlenih radnica za sve poslodavce.

Ovim zakonom je i izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji radni status.

Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta može ostvariti pravo na materinski dodatak.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, kojim se stvaraju uslovi za jasnije definisanje načina njihovog izvođenja.

Predloženim izmjenama stvara se i pozitivan ambijent budućim investitorima u oblasti geologije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Među razlozima donošenja ovog akta navodi se i potpunije i preciznije definisanje pojedinih odredaba koje su se u periodu primjene Zakona pokazale kao neprecizne, čime će se znatno olakšati tumačenje i primjena zakona.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske radi prilagođavanja njegovih poslovnih aktivnosti potrebama i uslovima tržišta s ciljem jačanja konkurentnosti privrednih društava, koje bi se ostvarilo poboljšanjem pristupa finansijskim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana