Влада и послодавци у Републици Српској на прагу новог договора: Веће плате од 1. фебруара

Драгана Орловић
Влада и послодавци у Републици Српској на прагу новог договора: Веће плате од 1. фебруара

БАЊАЛУКА - Радници у Републици Српској од 1. фебруара идуће године могу очекивати веће плате, што ће бити омогућено најављеним растерећењем привреде.

Потврђено је ово у петак након састанка премијера РС Радована Вишковића и представника Уније удружења послодаваца. На овом састанку размотрен је низ реформских мјера од значаја за пословну заједницу, а које ће Влада Српске уградити у оквир буџета и економске политике за идућу годину.

Вишковић је најавио да ће с циљем растерећења привреде и стварања услова за повећање плата радницима бити смањена збирна пореска стопа са садашњих 32,8 одсто на 31 одсто, те да ће у оквиру реформских мјера бити промијењен начин обрачуна личних примања.

- Лични дохоци до износа од 700 марака и даље би били неопорезиви, с тим да би се убудуће опорезивао бруто, а не нето износ плата - навео је Вишковић.

Овим мјерама би, према првим пројекцијама, привредни субјекти у Републици Српској били растерећени за око 50 милиона марака, с тим да Влада очекује да се тај износ, којег се одриче републички буџет, компензује кроз повећање плата радницима.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је “Гласу Српске” да је значајно то што је Влада спремна да се одрекне око 50 милиона марака и сада се, како истиче, разрађује модел и раде различите пројекције како би било обезбијеђено да што већи дио новца добију радници са најнижим платама.

- Још немамо израђен тај модел, али вјерујемо да ће и он бити познат у идућих десетак дана. Има посла док се све детаљно израчуна. Мало нам прави проблем то што је неопорезиви дио до 700 марака, па се мора пронаћи друго рјешење да би и радници који имају плате до тог прага имали користи од ове мјере - објашњава Тривић.

Он наводи да је Влада одобрила оквирни износ новца који је потребно распоредити.

- Још је рано говорити о томе за колико ће сваки радник у просјеку имати већа лична примања, али сви радници у Српској од 1. фебруара идуће године треба да буду обухваћени овим повећањем плата - рекао је Тривић.

Влада РС је већ два пута повећавала неопорезиви дио дохотка с циљем повећања плата запосленима. Први пут је то било 2019. године, када су плате повећане за 30 марака, а други пут ове године, када су плате повећане за 20 марака. Према подацима Завода за статистику, просјечна плата у Републици Српској тренутно износи 1.026 марака.

Конференција   

Представници Владе РС и Уније удружења послодаваца размотрили су у петак и теме које ће 17. новембра бити на дневном реду конференције о побољшању пословног амбијента, коју организују послодавци у Српској.

- Све приједлоге у вези са економским реформама већ смо доставили Влади и очекујемо да на конференцији званично саопште шта ће од тих приједлога бити прихваћено - рекао је Саша Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана