Врањеш: Интервенцијом Шмита, Изборни закон изгубио сваки смисао

ГС
Врањеш: Интервенцијом Шмита, Изборни закон изгубио сваки смисао

Кристијан Шмит није дао прилику домаћим политичарима да се договоре око Изборног закона БиХ, а Република Српска је зато морала да донесе свој Изборни закон, рекао је професор Факултета политичких наука Невенко Врањеш.

- Српска је имала уставни основ да то и уради. Интервенцијом Шмита, овај закон је изгубио сваки смисао - наводи Шмит.

Додаје да је Изборни закон, већ сада застарио.

- Неизвјесно је да ли ће се пронаћи рјешење за Изборни закон. Постоји много тога што треба да се поправти. Изборни закон БиХ је 25 пута мијењан, а и као такав је застарио - наводи Врањеш.

Када је ријеч о постизању договора домаћих политичара, Врањеш наводи да домаћи актери немају прилику да се овај закон донесе. 

Коментаришући сложену, компликовану ситуацију око Изборног закона, Врањеш додаје, да постоји опција, да се избори и одгоде.

Када је ријеч о разликама Изборног закона, који је Шмит навео и који је Српска донијела, Врањеш наводи, да се Шмитов Изборни закон фокусирао на Централну изборну комисију, те њен систем, преноси РТРС.

- Избори морају бити децентрализовани, немогуће је контролисати процес, како је он замислио, те да тај процес буде у потпуности централизован. Сматра се да све што је централизовано, само то даје ефикасност - додаје Врањеш, закључујући, да ову земљу треба пропустити домаћим актерима, те да се БиХ мора предати у надлежности легитимно изабраним званичницима, а ријешити проблем уплитања странаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана