Vlada i poslodavci u Republici Srpskoj na pragu novog dogovora: Veće plate od 1. februara

Dragana Orlović
Vlada i poslodavci u Republici Srpskoj na pragu novog dogovora: Veće plate od 1. februara

BANjALUKA - Radnici u Republici Srpskoj od 1. februara iduće godine mogu očekivati veće plate, što će biti omogućeno najavljenim rasterećenjem privrede.

Potvrđeno je ovo u petak nakon sastanka premijera RS Radovana Viškovića i predstavnika Unije udruženja poslodavaca. Na ovom sastanku razmotren je niz reformskih mjera od značaja za poslovnu zajednicu, a koje će Vlada Srpske ugraditi u okvir budžeta i ekonomske politike za iduću godinu.

Višković je najavio da će s ciljem rasterećenja privrede i stvaranja uslova za povećanje plata radnicima biti smanjena zbirna poreska stopa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto, te da će u okviru reformskih mjera biti promijenjen način obračuna ličnih primanja.

- Lični dohoci do iznosa od 700 maraka i dalje bi bili neoporezivi, s tim da bi se ubuduće oporezivao bruto, a ne neto iznos plata - naveo je Višković.

Ovim mjerama bi, prema prvim projekcijama, privredni subjekti u Republici Srpskoj bili rasterećeni za oko 50 miliona maraka, s tim da Vlada očekuje da se taj iznos, kojeg se odriče republički budžet, kompenzuje kroz povećanje plata radnicima.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je “Glasu Srpske” da je značajno to što je Vlada spremna da se odrekne oko 50 miliona maraka i sada se, kako ističe, razrađuje model i rade različite projekcije kako bi bilo obezbijeđeno da što veći dio novca dobiju radnici sa najnižim platama.

- Još nemamo izrađen taj model, ali vjerujemo da će i on biti poznat u idućih desetak dana. Ima posla dok se sve detaljno izračuna. Malo nam pravi problem to što je neoporezivi dio do 700 maraka, pa se mora pronaći drugo rješenje da bi i radnici koji imaju plate do tog praga imali koristi od ove mjere - objašnjava Trivić.

On navodi da je Vlada odobrila okvirni iznos novca koji je potrebno rasporediti.

- Još je rano govoriti o tome za koliko će svaki radnik u prosjeku imati veća lična primanja, ali svi radnici u Srpskoj od 1. februara iduće godine treba da budu obuhvaćeni ovim povećanjem plata - rekao je Trivić.

Vlada RS je već dva puta povećavala neoporezivi dio dohotka s ciljem povećanja plata zaposlenima. Prvi put je to bilo 2019. godine, kada su plate povećane za 30 maraka, a drugi put ove godine, kada su plate povećane za 20 maraka. Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.026 maraka.

Konferencija   

Predstavnici Vlade RS i Unije udruženja poslodavaca razmotrili su u petak i teme koje će 17. novembra biti na dnevnom redu konferencije o poboljšanju poslovnog ambijenta, koju organizuju poslodavci u Srpskoj.

- Sve prijedloge u vezi sa ekonomskim reformama već smo dostavili Vladi i očekujemo da na konferenciji zvanično saopšte šta će od tih prijedloga biti prihvaćeno - rekao je Saša Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana