Влада хитно купује храну од 975 фирми

  Маријана Миљић Бјеловук
Влада хитно купује храну од 975 фирми

БАЊАЛУКА - Уље, брашно, шећер, рижа, со, палента, конзерве хране те средства за личну хигијену само су неки од производа за чијом ће набавком посегнути Влада Српске у идућој години у случају поремећаја на тржишту.

На подручју РС, тачније на 52 локалне заједнице, већ је формирана листа од 975 привредна субјекта који ће бити укључени у план интервентних набавки производа, робе и средстава за 2023. годину, а који је Влада РС усвојила на јучерашњој сједници.

- Планом интервентних набавки сачињена је листа од 975 добављача у 52 града и општине. Локалне заједнице Купрес, Оштра Лука, Рудо, Источни Дрвар, Калиновик, Петровац, Кнежево, Источни Мостар, Источни Стари Град, Крупа на Уни и Станари изјасниле су се да немају регистрованих привредних друштава која су организационо и кадровски оспособљена за снабдијевање. Интервентно дјеловање у овим општинама ће, у случају потребе, услиједити у складу са одредбама закона - казали су "Гласу" у Министарству трговине и туризма РС.

Подвукли су да је основни циљ плана интервентних набавки креирање континуираног снабдијевање тржишта Српске производима, робом и средствима који су неопходни за задовољавање основних потреба становништва и привреде у условима озбиљних поремећаја на тржишту.

- Роба која је предмет интервентних набавки подијељена је у три групе. Ријеч је о индустријско-прехрамбеним и непрехрамбеним производима за становништво, роби за привреду те нафти и нафтним дериватима - навели су у Министарству трговине.

Индустријско-прехрамбени и непрехрамбени производи су основне животне намирнице неопходне за исхрану, а то су уље, брашно, шећер, рижа, со, палента, конзерве хране те средства за личну хигијену.

Влада Српске је и у току ове године у склопу интервентних набавки купила велике количине хране, које су дониране социјално угроженим породицама, али и Црвеном крсту РС те великом броју јавних кухиња на подручју РС. Та набавка је услиједила због поремећаја на тржишту усљед енормног поскупљења хране. Према ранијим најавама из Владе Српске за интервентне набавке у овој години утрошено је више од 15 милиона марака.

Робне резерве

Српска нема резерве хране, јер је јавно предузеће Робне резерве у стечају завршило још 2017. године и он још увијек није окончан. Те године РС је усвојила Закон о интервентним набавкама. Тим законом није предвиђено постојање сталних залиха робе, како је то било дефинисано Законом о робним резервама. Умјесто тога омогућена је хитна набавка робе у условима када је потребна интервенција надлежних институција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана