Финални приједлог резолуције о Сребреници упућен у УН, ево шта пише у њему

ГС
Финални приједлог резолуције о Сребреници упућен у УН, ево шта пише у њему

САРАЈЕВО - Амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија саопштиио је синоћ да је финални приједлог резолуције о Сребреници упућен предсједнику Генералне скупштине УН Денису Францису.

Лагумџија је рекао да је финални приједлог резолуције усвојен "након више кругова инклузивних консултација".

-Након више кругова инклузивних консултација, финални приједлог Резолуције „Међународни Дан рефлексије и комеморације Геноцида у Сребреници 1995“, од стране „cross- regional core group“, отишао је према Предсједнику и свим сталним мисијама у УН-у. Срећан 1. Мај! - поручио је Лагумџија у објави на друштвеној мрежи Икс.

Резолуција би, како је јуче најавио предсједник Србије Александар Вучић требало да буде разматрана  у седмици између 13. и 17. маја, а према предложеном тексту Генерална скупуштина одлучује да 11. јул прогласи „Међународним даном сјећања на геноцид у Сребреници 1995. који ће се обиљежавати сваке године“.

У тексту стоји да „осуђује без резерве свако порицање геноцида у Сребреници као историјског догађаја и позива државе чланице да очувају утврђене чињенице, укључујући и кроз своје образовне системе, развијањем одговарајућих програма, такође у знак сјећања, у циљу спрјечавања порицања и искривљавања чињеница, те појаве геноцида у будућности“.

- Такође, без резерве осуђује радње које величају оне осуђене за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцид од стране међународних судова, укључујући оне одговорне за геноцид у Сребреници, те ннаглашава важност завршетка процеса проналажења и идентификације преосталих жртава геноцида у Сребреници и према њима достојанственог покопа и позива на наставак процесуирања оних починилаца геноцида у Сребреници који тек треба да се суоче са правдом – стоји у предложеној резолуцији.

У тексту пише да Скупштина УН „позивају све државе да се у потпуности придржавају својих обавеза према Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида, како је примјењиво, и међународном обичајном праву о спречавању и кажњавању геноцида уз дужно поштовање релевантних одлука Међународног кривичног суда, те „тражи од генералног секретара да успостави програм информисања под називом 'Геноцид у Сребреници и Уједињене нације', почевши са својим активностима и припремама за 30. годишњицу 2025. године, и даље тражи од генералног секретара да скрене пажњу на ову резолуцију свих држава чланица, организација система Уједињених народа и организација цивилног друштва за одговарајуће поштовање“.

Према приједлогу, Генерална скупштина УН „позива све државе чланице, организације система Уједињених народа, друге међународне и регионалне организације и цивилно друштво, укључујући невладине организације, академске институције и друге релевантне учеснике да обиљежавају Међународни дан, укључујући посебна обиљежавања и активности у знак сјећања и почаст жртвама геноцида 1995. године у Сребреници, као и одговарајућу едукацију и активности подизања свијести јавности“, преноси "Дневни аваз".

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално je, без одлуке Предсједништва БиХ, радиo на новој резолуцији о Сребреници  a спонзори резолуције су Њемачка и Руанда.

Званичници Српске и Србије упозоравају да овај документ виде као напад на цијели српски народ, који би тиме био означен као колективни кривац за геноцид у Сребреници. Предсједник Србије најавио је борбу против усвајања резолуције, а против ње су и бројни свјетски стручњаци.

Један од највећих свјетских стручњака за Холокауст, директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф изјавио је да резолуцију о Сребреници, о којој би требало да се гласа у Генералној скупштини УН, не треба подржати, јер би, како је навео, означавање Сребренице као геноцида додатно ослабило сам значај тог појма који служи као важно упозорење човјечанству о опасностима ратова и сукоба.

- В Постоји могућност да представници више од пет милијарди људи у свијету не буду иза те резолуције. Дакле, једна драматична мањина ће бити за ту резолуцију, без обзира што су иза ње САД и остале моћне земље, али неће бити Русија, Кина и многе друге државе - поручио је јуче предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана