Влада ФБиХ: За мјере ублажавања економских посљедица пандемије још 100 милиона КМ

Срна
Влада ФБиХ: За мјере ублажавања економских посљедица пандемије још 100 милиона КМ

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ (ФБиХ) је на данашњој сједници у Сарајеву, закључила да ће, на име мјера за ублажавање економских посљедица пандемије вируса корона у овом ентитету, обезбиједити још 100.000.000 КМ.

Укупна средства ће бити расподијељена на основу јединствене уредбе коју ће Влада донијети на сљедећој сједници, а према програмима пет министарства, саопштено је из Владе ФБиХ.

У саопштењу се наводи да је претходно Влада разматрала информације федералног Министарства животне средине и туризма, Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Министарства саобраћаја и комуникација и Министарства енергије, рударства и индустрије о посљедицама пандемије вируса корона по економију ФБиХ, с предложеним даљим мјерама за њихово ублажавање.

На иницијативу Министарства здравства, разматрано је и стање у овој области и закључено да би и овом сектору требало омогућити финансијску помоћ због великих напора и трошкова у борби против пандемије вируса корона.

Од укупног износа ће за мјере отклањања посљедица по туризам и угоститељство бити издвојено 30.000.000 КМ.

За финансијску помоћ с циљем ублажавања негативних економских посљедица проузрокованих појавом вируса корона за мјере откупа и извоза тржишних вишкова, подршке производњама пољопривредно¬прехрамбених производа оријентисаних извозу и повећању конкурентности домаће производње на иностраном тржишту превиђено је 10.000.000 КМ.

Федерална Влада одобрила је издвајање 20.000.000 КМ из буџета ФБиХ за ову годину с циљем повећања укупних средстава Гаранцијског фонда при Развојној банци ФБиХ.

Влада ФБиХ је подржала иницијативу да кредитним задужењем код Међународне банке за обнову и развој буду осигурана средства за Пројект хитне подршке фирмама у БиХ.

Задужење ФБиХ би, по овом кредиту, износило до 45 милиона евра, а укупан износ намијењен БиХ, као и коначна алокација средства између ентитета биће усаглашени током преговора, наведено је у саопштењу.

Министарство финансија, Министарство развоја, предузетништва и занатства и Развојна банка ФБиХ су задужени да у тим за преговоре о овом зајму именују овлаштене представнике. Коначна одлука о задужењу биће донесена по окончању преговора са Међународном банком за обнову и развој.

Федерално Министарство финансија ће Влади ФБиХ поднијети информацију о преговорима, као и текст усаглашеног споразума о зајму између Међународне банке за обнову и развој и БиХ.

Ово министарство је задужено и да овај закључак достави Министарству Ффнансија и трезора БиХ ради спровођења даље процедуре у вези с кредитним задужењем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана