Вјекослав Беванда: Прво дубинска анализа па одлука о могућем повећању ПДВ-а

Ж. Д.
Вјекослав Беванда: Прво дубинска анализа па одлука о могућем повећању ПДВ-а

САРАЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је да је неозбиљно и паушално доносити одлуке о ПДВ-у, без дубинске анализе.

- Питање ПДВ-а није само питање пореза у БиХ, већ у било којој земљи. За повећање или смањење ПДВ-а треба претходно направити стручну анализу, шта се тиме добија, а шта губи, па тек онда доносити одлуке - казао је Беванда.

Када је ријеч о оквиру буџета за ову годину, он је рекао да је повећан са 950 милиона марака на 966 милиона. Појаснио је  да се повећање односи на повећање примања полицајаца и изразио жаљење што буџет није усвојен на вријеме.

- Ако на сједници Парламента буде усвојен буџет за ову годину, то ће омогућити имплементацију вишегодишњих капиталних улагања, на које се односи око 25 милиона марака, а што би се могло имплементирати до краја године и не преносити у наредну - рекао је Беванда.

Говорећи о буџету за наредну годину, он је нагласио да је Министарство завршило технички дио посла, али да још нема захтјева Предсједништва БиХ као буџетског корисника, те додао да није било ни сједнице Фискалног савјета који ће утврдити глобални фискални оквир, односно оквир буџета за 2020. годину.

- Мислим да ће нови Свјет министара одлучивати о буџету за 2020. годину, као и нови чланови Фискалног савјета - рекао је Беванда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана