Vjekoslav Bevanda: Prvo dubinska analiza pa odluka o mogućem povećanju PDV-a

Ž. D.
Vjekoslav Bevanda: Prvo dubinska analiza pa odluka o mogućem povećanju PDV-a

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je neozbiljno i paušalno donositi odluke o PDV-u, bez dubinske analize.

- Pitanje PDV-a nije samo pitanje poreza u BiH, već u bilo kojoj zemlji. Za povećanje ili smanjenje PDV-a treba prethodno napraviti stručnu analizu, šta se time dobija, a šta gubi, pa tek onda donositi odluke - kazao je Bevanda.

Kada je riječ o okviru budžeta za ovu godinu, on je rekao da je povećan sa 950 miliona maraka na 966 miliona. Pojasnio je  da se povećanje odnosi na povećanje primanja policajaca i izrazio žaljenje što budžet nije usvojen na vrijeme.

- Ako na sjednici Parlamenta bude usvojen budžet za ovu godinu, to će omogućiti implementaciju višegodišnjih kapitalnih ulaganja, na koje se odnosi oko 25 miliona maraka, a što bi se moglo implementirati do kraja godine i ne prenositi u narednu - rekao je Bevanda.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, on je naglasio da je Ministarstvo završilo tehnički dio posla, ali da još nema zahtjeva Predsjedništva BiH kao budžetskog korisnika, te dodao da nije bilo ni sjednice Fiskalnog savjeta koji će utvrditi globalni fiskalni okvir, odnosno okvir budžeta za 2020. godinu.

- Mislim da će novi Svjet ministara odlučivati o budžetu za 2020. godinu, kao i novi članovi Fiskalnog savjeta - rekao je Bevanda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana