Вјечна туга за херојима неба

Д. Келеч, Г. Обрадовић
Вјечна туга за херојима неба

Бањалука - Откако су Немања, Стефан, Ален, Никола и Срђан погинули у авионској несрећи у Залужанима код Бањалуке, њихове породице одлазе на сваки починак и свако јутро се буде са сјећањем на њих, а тугу око њихових домова окива и суморна чињеница да ни послије три године не знају ко је крив за незапамћену трагедију.

На данашњи дан 2012. године Српска је заћутала пред вијешћу да су петорица господара неба погинули у паду авиона којим су се небројено пута винули у облаке. Истрага је одмах покренута, али још се и не назире њен завршетак и судски процес у којем би требало да буде откривено чију су грешку храбри младићи платили животом.

- Све што знамо о истрази узрока авионске несреће је из медија или се ради о незваничним информацијама. Нико из надлежних институција нам се никада није обратио, а ваљда су наши синови бар толико заслужили. Боримо се сваког дана, шта нам друго преостаје - каже Срђанов отац Мишо Косић.

Кобну недјељу никада неће заборавити ни падобранац Раде Чајић, који каже да туга никада није напустила бањалучке падобранце и њихове пријатеље широм бивше Југославије.

- И данас жалимо нашу браћу. Недостају нам сваки дан све више, а једнако нас боли и што још живимо у неизвјесности коју доноси дугогодишња истрага. Крајње је вријеме да породице и пријатељи сазнају шта се догодило и због чега се авион срушио. То би са наших плећа скинуло бар дио терета - истакао је Чајић.

У Тужилаштву БиХ кажу да је истрага у завршној фази и да чекају само резултате опсежног стручног вјештачења.

- Убрзо ће бити донесена тужилачка одлука. Тужилаштво БиХ уложило је интензивне напоре на расвјетљавању свих околности ове несреће - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Он је додао да се истрага води у правцу утврђивања и процесуирања одговорних особа за ову несрећу.

- Тужилац који ради на овом предмету је у сталном контакту са адвокатима који заступају оштећене - појаснио је Грубешић.

У незапамћеној трагедији погинули су пилот Ален Црналић (рођен 1988. године), инструктор падобранства Немања Гороња (1980), инструктор Стефан Карановић (1989) и падобранци којима је то требало да буде први први скок у каријери Никола Стевић (1993) и Срђан Косић (1993). Несрећа се догодила 20. маја 2012. године када се “цесна” срушила недуго послије полијетања.

Сјећање

На аеродрому у Залужанима 16. и 17. маја ове године у знак сјећања на страдале падобранце организован је Меморијални падобрански куп “Пет звијезда”. Падобрански клуб Бањалука на тај начин жели вјечно да чува успомене на њих.

- Чланови породица страдалих и нашег клуба окупиће се и данас у Залужанима на мјесту несреће - рекао је Раде Чајић.

Пет звијезда

Немања Гороња

Био дугогодишњи инструктор падобранства и репрезентативац који је одликован Орденом Његоша трећег реда.

 

Стефан Карановић

Био врхунски падобранац и атлетичар, који ће остати упамћен и по истрчаних 22 километара од Лисабона до Париза.

 

Ален Црналић

Иако млад, био је већ искусан пилот. Са само 18 година добио дозволу за управљање једрилицама, а када је напунио 21 годину и за пилота спортског авиона.

 

Никола Стевић и Срђан Косић

Били нераздвојни другари који су више од свега жељели да се баве падобранством.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана