Вишковић: Шта су била крива дјеца која су ишла својим кућама?!

Срна
Вишковић: Шта су била крива дјеца која су ишла својим кућама?!

БИЈЕЉИНА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да Република Српска никада неће заборавити злочин који су муслиманске снаге починиле над недужним младићима, припадницима ЈНА 15. маја 1992. године који су се мирно повлачили у Тузланској колони.

“Заборавити такав злочин, било би као да их поново убијете. Док је институција Републике Српске, док је Републике Српске и српског народа на овим просторима, ми ћемо долазити сваког 15. маја да подсјетимо злочинце да бар на овај дан не могу мирно спавати”, рекао је Вишковић данас у Бијељини, гдје је присуствовао обиљежавању 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони када су муслиманске снаге убиле 54 војника, а 44 ранила.

Он је након полагања вијенца на спомен-костурницу на Градском гробљу у Бијељини погинулим младићима у Тузланској колони истакао да су на данашњи дан прије 29 година живот изгубили млади људи, “дјеца која су само жељела да иду својој кући и својим породицама”.

Премијер Српске је подсјетио да је само 20-ак дана прије тог страдања, у Скопљу договорено да се ЈНА мирно повуче из БиХ, да је чак и тадашње Предсједништво БиХ верификовало и усвојило такву одлуку.

Вишковић је нагласио да су међутим злочинци тог кобног дана убили 54 недужна младића и више десетина ранили.

“Оно што је трагично, од заробљених пет је ликвидирано, само зато што су били нечија дјеца која нису припадала том народу. И онда дођемо до трагичне реченице - иако је 29 година иза нас - злочин је још без казне! Јер скоро да нико до данашњег дана није одговарао и оно што су наводно процесуирали више је било да неком замажу очи, да покажу да као они нешто раде”, рекао је Вишковић.

Напомињући да Тузла данас слави “ослобођење”, Вишковић је запитао: “Од кога, од дјеце која су пошла својој кући?!”

“Ко их је напао, од кога су се бранили? Милион питања која немају смислен одговор. И онда се каже БиХ би требала бити сигирна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама - извините, нешто се не осјећамо сигурно”, поручио је премијер Републике Српске.

Он је истакао вјечну захвалност институција Републике Српске жртвама Тузланске колоне, њиховим породицама и онима који су све ове године трпјели голготу тог дана.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”, извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.

Вишковић: Сада се на дјелу види да Дрина спаја Србе

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је, у сусрет заједничкој сједници влада Српске и Србије, која ће бити одржана у понедјељак, 17. маја, поручио да је важно што су Српска и Србија дошле у позицију да специјалне и паралелне везе претачу у пројекте, међу којима је и Хидроенергетски систем /ХЕС/ “Горња Дрина”.
“У понедјељак у Источном Сарајеву у 10.00 часова почиње заједничка сједница влада Републике Српске и Србије и ове године домаћин је Српска. Прошле године смо прескочили тај церемнонијал искључиво због вируса корона”, рекао је Вишковић новинарима у Бијељини.

Он је изјавио да ће на сједници бити ријечи о ХЕС “Горња Дрина”, изградњи ауто-пута од Раче до Бијељине, те аеродрому у Требињу, указујући да се о пројектима Горње Дрине прича деценијама, а да до данас ништа није урађено.

“У понедјељак полажемо камен темељац за почетак радова на ХЕС “Горња Дрина”, то су /хидроелектране/ Бук Бијела, Фоча и Паунци. Исто тако, припремићемо процедуре за изградњу ауто-пута - ових 17 до 20 километара од Раче према Бијељини. Аеродром у Требињу иде својом процедуром”, навео је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да су то на неки начин пројекти који омогућавају да се више само не прича како су Срби из Српске и Србије браћа и један те исти народ, него се то сада и показује.

“Сада и дјелима показујемо да је ријека Дрина само једна љепотица која не дијели, него спаја. Дрина спаја Србе који живе са њене једне и друге стране и тако ће остати у наредном периоду”, поручио је Вишковић.

У Фочи ће у понедјељак, 17. маја, почети припремни радови за изградњу ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини, коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу 220 милиона евра.

У заједничком предузећу ХЕС “Горња Дрина” предузеће “Електропривреда Србије” имаће удио од 51 одсто, а “Електропривреда Републике” Српске 49 одсто.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана