Вишковић: Многи послодавци се спремају за повећање плата од 1. јула

Срна
Вишковић: Многи послодавци се спремају за повећање плата од 1. јула

Београд - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се од 1. јула, када ступа на снагу Закон о подстицајима у привреди, велики број послодаваца спрема за повећање плата радницима.

Он је истакао да ће послодовци у реалном сектору који радницима од 1. јула повећају плате, добити поврат од 30 или 70 одсто новца на доприносе уплаћене за то повећање.

"Направљена је подјела на двије групе. У првој су послодавци код којих радник има плату од 450 до 550 КМ и за сваки раст плате вратиће им се 30 одсто, а код послодаваца код којих је радник имао плату 1.000 КМ и од јула добије повећање плате од 100 КМ, вратиће му се 70 одсто од доприноса улаћених за то повећање", рекао је Вишковић за београдску "Политику".

Он је истакао да Влада Српске кроз растерећење пореза и доприноса послодавцима покушава да повећа плате у реалном сектору како би, колико је то могуће, задржали људе у Српској.

"Послодавац овим мјерама сам себи може да смањи збирну стопу пореза и дориноса, па на примјер, ако повећа плату радницима дупло, његови порези и доприноси биће 30 одсто, умјесто садашњих 60 одсто", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је ово привремена мјера и да је циљ, када се обезбиједи већи прилив средстава у буџет, да се смање збирне стопе, које би 2021. могле износити 50 одсто.

"У Републици Српској тренутнио ради 267.000 људи, што је највећи број откако се води ова евиденција. Иако је стопа незапослености у Српској спала са 28 на 18 одсто, нетачно је да је број на бироу за запошљавање мањи само усљед одлазака", рекао је Вишковић.

Он каже да ће кроз Закон о подстицајима, сви привредници из Србије који желе да инвестирају у Српској имати подстицаје као што сада имају привредници из Њемачке који долазе у Србију.

"Намјера је да у Српској буде отворено што више производних погона и у том смислу много рачунамо на Србију. Направили смо законски оквир како бисмо привредне корпорације стимулисали на улагање у Републику Српску", рекао је Вишковић.

Говорећи о инвестицијама које очекује у Српској, Вишковић је рекао да је у Аустрији договорено да се неки погони из Румуније преселе у Републику Срспку.

"У околини Бијељине погони ауто-индустрије се досељавају из Пољске. Из Хрватске погон конфекције се сели у Бијељину. Имамо најаву значајне производње у Српцу. Предстоје и разгови у Штутгарту", рекао је он.

Премијер Српске најављује и активности усмјерене ка враћању једног дијела представништава српских брендова из Федерације БиХ /ФБиХ/ у Српску, али без мијешања политике у привреду или намјере да се утиче да неко ради на своју пословну штету.

"Ако нека компанија из Србије на територију Републике Српске пласира 80 одсто производње, а 20 одсто у ФБиХ, а притом све порезе плаћа у другом ентитету јер су тамо регистровани. Желимо да отворимо ту тему", рекао је Вишковић и додао да неке компаније из Србије већ враћају сједиште у Републику Српску.

Вишковић је рекао да Српска у наредних 10 година намјерава да изгради нове енергетске објекте од близу хиљаду мегавата и да постане значај извозник струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана