Вишковић: Формирати банку Републике Српске

Срна
Вишковић: Формирати банку Републике Српске

БАЊАЛУКА- Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да би требало да буде формирана банка Републике Српске како би се у финансијском сектору избјегло уцјењивање појединих банака.

-Постоје банке чији власници наређују да не послују са институцијама Српске и тога се морамо ријешити. Они желе да виде економски слом Републике Српске, а једно је сигурно да Српска неће банкротирати - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да би у наредном периоду требало да у стечајном поступку буде ријешено питање Банке Српске.

-Влада Републике Српске разматрала је ситуацију да на неки начин замолимо надлежни суд да убрза процедуре које се односе на стечај ове банке. Тада бисмо ишли на формирање банке Републике Српске, односно интегрисали бисмо Банку Српске и Инвестиционо-развојну банку (ИРБ) - појаснио је Вишковић.

Он је подсјетио да су у ФБиХ каматне стопе нешто ниже него што су у Републици Српској зато што ФБиХ има Развојну банку.

-Ова банка, пласманом својих средстава, утиче на остале банке да се тако понашају и тиме обарају каматне стопе. У Српској је то радила ИРБ за вријеме вируса корона, али сада немамо толике капацитете - додао је Вишковић и подсјетио да су тренутно каматне стопе на међународном финансијском тржишту пуно више у односу на ранији период када је Српска добила задовољавајући ниво камате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана