Вишковић: До нове године може се очекивати још један ребаланс буџета

Срна
Вишковић: До нове године може се очекивати још један ребаланс буџета

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да се до краја године вјероватно може очекивати још један ребаланс буџета.

"Он ће, прије свега, бити и обавеза зато што очекујемо помоћ од одређених међународних институција да буду пребачене на буџет и самим тим кад имате промјену на приходовној и расходовној страни, онда морате ићи у ребаланс", појаснио је Вишковић и додао да се очекује помоћ од Свјетске банке, Европске комисије, односно оно што је већ обећано.

Вишковић је навео да је требало да од Свјетске банке добију нека средства прије два мјесеца и очекује се да то ових дана и буде реализовано, а подсјетио је и на причу да Српска од Европске комисије треба да добије неких 70 милиона за помоћ за посљедице вируса корона.

"У првој етапи је било да ће бити у јулу, августу, септембру, ево задња варијанта је да ће то бити послије локалних избора у БиХ. Али без обзира када се то деси, ако се деси у овој години мораћемо ићи у ребаланс буџета", рекао је синоћ Вишковић за Алтерантивну телевизију.

Вишковић је истакао и да би представници Међународног монетарног фонда могли да посјете БиХ у другој половини октобра, те да је на недавном састанку са председавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и федералним премијером Фадилом Новалићем договорио да кандидују заједничке пројекте према европским и свјетским финансијским институцијама да би их лакше и брже реализовали.

Вишковић је напоменуо да у овом моменту готово да нема отворених питања између влада Српске и Федерације БиХ, те подсјетио да су ријешили питање поврата ПДВ-а и деблокаде "Електропреноса", као и свега онога што је било под блокадом скоро двије и по године.

Када је ријеч о раду Гарантног фонда Републике Српске, Вишковић очекује да пуни ефекат заживи у наредних мјесец дана и не види ниједан разлог зашто привредни субјекти не би дошли до свјежих обртних средстава преко гаранције Гарантног фонда.

"Ту је на располагању 238.000.000 КМ. Каматна стопа је повољнија него код пословних банака и постоји грејс период", навео је Вишковић.

О запошљавању демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца, Вишковић је рекао да је за ту намјену било 10.600.000 КМ, а сада је за шест милиона више и тиме се ствара могућност да у наредном периоду буде запослено скоро 2.000 радника, међу којима има и приправника.

"Обухваћена су и дјеца погинулих бораца и демобилисани борци. Овим желимо да подстакнемо и реални сектор. Када неки привредник запосли демобилисаног борца преко овог програма на основу тога на годишњем нивоу добије 4.000 КМ", рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је највећи износ за самозапошљавање дјеце погинулих бораца остао око 8.000 КМ, а да је на сједници Владе дошло до промјене када је ријеч о демобилисаним борцима који ће сада умјесто 5.000 КМ моћи добити 7.000 КМ.

"Рачунамо да ћемо овим мјерама ријешити питање запошљавања значајно већег броја демобилисаних бораца који немају радно мјесто", рекао је Вишковић.

Говорећи о аеродрому Требиње, Вишковић је поменуо и да су у пуном капацитету активности које се тичу тог аеродрома за који је рекао да ће бити испостава београдског аеродрома.

"Било какве застоје не можемо толерисати", рекао је Вишковић и подсјетио на најаве да се крајем 2021. године очекује да на тај аеродром слете први авиони.

За политичку ситуацију у Црној Гори, Вишковић је рекао да Република Српска никада није нити жели да се мијеша у унтрашње ствари друге државе и то неће ни сада радити.

"Јасно је да у овом моменту опозициони блок има капацитет да формира власт, али је најважније сачувати мир у у Црној Гори, па и у региону", додао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана