Вишак чланова у четири, мањак у 11 комисија ЦИК-a

В. К.
Вишак чланова у четири, мањак у 11 комисија ЦИК-a

Сарајево - Анализа Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ показала је да 15 општинских и градских изборних комисија има вишак или мањак чланова.

Информација о члановима у локалним изборним комисијама разматрана је на посљедњој сједници ЦИК-а, након што је Одсјек за изборе анализирао стање у изборним комисијама општина и градова. Подаци са терена су показали да од 143 изборне комисије, њих 128 има прописани број чланова, а у осталима има одступања.

- Више чланова имају комисије у Дрвару, Сребреници, Горњем Вакуфу - Ускопљу и Фочи, док комисије у Бихаћу, Градишци, Маглају, Бановићима, Живиницама, Новом Травнику, Витезу, Илијашу, Хаџићима, Горажду и Љубушком имају мањак чланова - наведено је у информацији ЦИК-а.

У ЦИК-у су појаснили да изборна комисија може имати мање или више чланова од утврђеног броја ако локална скупштина образложи такве потребе ЦИК-у, а надлежна комисија да зелено свјетло, што је и био случај у наведеним комисијама у којима је забиљежено више чланова. На број чланова у локалним комисијама може утицати и разуђеност општине, односно колико има бирачких мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана