Вилић захвалио Интерполу за сарадњу са БиХ

Срна
Вилић захвалио Интерполу за сарадњу са БиХ

Сарајево - Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић је током засједања Генералне скупштине Интерпола у Монаку захвалио Интерполу за подршку коју пружа Дирекцији посредством Интерпола Сарајево, преко којег се дневно размјењује више од 500 информација.

Вилић је од 3. новембра до данас, са сарадницима, учествовао на 83. засједању Генералне скупштине Интерпола у Монаку, саопштено је из Дирекције.

У саопштењу се наводи да наведени канал размјене оперативних података, потјерница, модуса операнди и слично, представља важан допринос Дирекције у комуникацији, сарадњи и координацији са агенцијама за провођење закона у БиХ.

Осим билатералних тема, на састанцима је разговарано о одласку држављана БиХ на страна ратишта, што спада у глобални феномен, док су посебно наглашени нови трендови и руте путовања на страна ратишта.

Вилић је истакао помаке које је БиХ учинила по питању измјене Кривичног закона, који се односи на сакционисање БиХ држављана за формирање и придруживање страним паравојним и параполицијским формацијама.

Он је нагласио да су полицијске агенције у БиХ по овом питању у протеклом периоду провеле неколико оперативних акција које су довеле до хапшења већег броја лица.

Према његовим ријечима, у вези са борбом против сајбер-криминала све земље чланице, па тако и БиХ, позване су да јачају своје капацитете за борбу против ове врсте тешког и организованог криминала.

Вилић је изразио увјерење да ће се успјешна и професионална сарадња Интерпола и БиХ наставити и у будућности.

Из Дирекције истичу да се овогодишња скупштина Интерпола одвијала у знаку обиљежавања 100 година међународне полицијске сарадње и под глобалном кампањом "Тарн бек крајм", а на засједању су учествовале делегације из 166 земаља чланица Интерпола.

Главне теме Генералне скупштине односиле су се на борбу против нових безбједносних изазова, који обухватају сајбер-криминал, феномен радикализације и одласка на страна ратишта.

Посебна пажња је посвећена сарадњи између агенција за провођење закона на регионалном и ширем међународном нивоу.

Током засједања делегати скупштине усвојили су Резолуције које се односе на ширење сарадње Интерпола, као највеће полицијске организације, с другим институцијама, као и на јачање алата и услуга које Интерпол свакодневно пружа полицијским службеницима широм свијета.

Овогодишње засједање Генералне скупштине закључено је избором новог Главног секретара Интерпола Нијемца Јиргена Штока, као и избором делегата у друга радна тијела Интерпола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана