Вигемарк: Искористити бугарско предсједавање на најбољи начин

Срна
Вигемарк: Искористити бугарско предсједавање на најбољи начин

Сарајево - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је данас у Сарајеву да чињеница да је 2018. година изборна не може бити изговор за заустављање и одгађање реформи, те да је неопходно на најбољи начин искористити предсједавање Бугарске Савјетом ЕУ у чијем фокусу је и западни Балкан.

"Европска комисија ће у фебруару представити нову стратегију за земље западног Балкана. Имамо и самите у Лондону и Софији ове године и они ће се фокусирати на сарадњу са земљама региона. БиХ не може дозволити било којем политичару да блокира европски пут због краткорочне добити. Ово мора бити јасно свима у БиХ", рекао је Вигемарк након састанка амбасадора ЕУ са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.


Вигемарк је поручио да су наредни мјесеци права прилика коју би БиХ требало да искористи, због чега ће се разговарати са свима у БиХ.

Говорећи о спољним утицајима на БиХ, Вигемарк је рекао да није видио ниједну земљу изван ЕУ која се противи или је јавно рекла да је против процеса европских интеграција било које од шест земаља западног Балкана.

"Говорим искључиво у име ЕУ, али да ли је заиста неко видио лидера било које државе изван ЕУ да се противи процесу интеграција замаља западног Балкана. Има их чак и који подржавају тај процес, јер мисле да ће тиме бити унапријеђени привреда и клима за инвестиције, те да ће бити привлачније тржиште", рекао је Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ незадовољан је резултатима у реформи јавне управе и наглашава да ће експерти из ЕУ крајем овог мјесеца доћи у БиХ.

Обраћајући се новинарима, амбасадор Бугарске Августина Цветкова истакла је да је мото предсједавања њене земље Савјету ЕУ "Заједно смо јачи!".

"Западни Балкан је у фокусу нашег предсједавања. Циљ нам је да га помјеримо напријед у европским интеграцијама. Важно је поново указати на европску перспективу западног Балкана и то ћемо поновити на самиту у Софији", истакла је Цветкова напомињући да је Бугарској стабилност региона од посебне важности.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је током састанка са амбасадорима ЕУ истакнуто да је пред институцијама БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ у овој години много посла.

"Једини начин како можемо напријед јесте да свако уради свој посао. Скоро двије трећине Реформске агенде лежи на ентитетима и нико не смије бити искуључен, нити има право да из неких дневнополитичких разлога кочи овај процес", рекао је Црнадак.

Он је између осталог навео да рјешавање Упитника није довољно, али и да заговара да се резултати сваке од земаља аспираната за чланство у ЕУ вреднују појединачно.

"Овај сусрет био је отворен и искрен састанак о стању у ЕУ и БиХ. Захвални смо Бугарској на подршци на путу према ЕУ", рекао је Црнадак, истичући да се ова година не смије пропустити и да је "лопта у дворишту БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана