Видовдан - Синоним за побједе свих храбрих припадника Војске Републике Српске

Срна
Видовдан - Синоним за побједе свих храбрих припадника Војске Републике Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је крсну славу Војске Републике Српске (ВРС) истичући да је Видовдан датум који у српској историји представља синоним за велика страдања српског народа, али и извојеване побједе свих храбрих припадника ВРС који су животе дали за слободу.

- Због тога им дугујемо вјечну захвалност и сјећање на њихову жртву која нас трајно обавезује да чувамо и бранимо нашу Републику и оставимо у насљеђе будућим генерацијама - поручио је Додик.

Он је нагласио да је Војска Републике Српске у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату храброшћу и одважношћу поносно чувала Републику Српску, њену територију и српски народ.

Настављајући да баштини традицију Војске Републике Српске, истакао је Додик, Трећи пјешадијски (Република Српска) пук представља гарант опстанка Републике Српске и српског народа и очувања мира и стабилности.

- У име грађана Српске и у своје име, упућујем вам искрене честитке поводом обиљежавања Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука. Дубоко увјерен да ћемо и у будућности наставити да његујемо традицију, желим вам срећну крсну славу, да је прославите свечано и достојанствено. Желим вам много успјеха у даљем раду и личну и породичну срећу - навео је Додик у честитки, коју је упутио команданту Трећег пјешадијског (Република Српска) пука бригадиру Сретену Милошевићу, официрима, подофицирима као и свим припадницима овог пука.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска Републике Српске постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Цвијановић: Војска РС дала кључни допринос у очувању српског народа

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Војска Републике Српске, чију традицију с поносом баштини Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага БиХ, дала кључни допринос у очувању српског народа и одбрани права да остане и опстане на својим огњиштима.

- Видовдан, као један од највећих и најсветијих празника српског народа, обавезује да са великом захвалношћу и поштовањем чувамо успомену на све борце који су за слободу положили животе и дали дијелове тијела - истакла је Цвијановићева у честитки коју је поводом Видовдана, крсне славе Војске Српске, упутила команданту Трећег пјешадијског (Република Српска) пука бригадиру Сретену Милошевићу, свим припадницима овог пука и некадашњим борцима Војске Републике Српске.

Она је истакла да је улога Трећег пјешадијског (Република Српска) пука да чува од заборава свијетлу традицију српске војске и да, посвећени миру и стабилности, одговоре на све професионалне изазове.

- Поводом крсне славе Војске Републике Српске, упућујем вам најискрене честитке, са жељом да сваки наредни Видовдан обиљежавате у још бољој, снажнијој и просперитетнијој Републици Српској - наведено је у честитки српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ.

 

Вишковић: Видовдан - израз вјековних слободарских тежњи српског народа

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је у честитки поводом крсне славе Војске Републике Српске (ВРС) да је Видовдан свети српски и један од највећих и најважнијих празника који дубоко прожима биће српског народа, као израз вјековних слободарских тежњи.

- На свети Видовдан, који је и крсна слава Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, с поносом се сјећамо херојског пута ВРС, која се у најтежим временима искушења за наш народ борила и одбранила и сачувала Републику Српску и њено становништво - навео је Вишковић у честитки команданту Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ бригадиру Сретену Милошевићу, официрима, подофицирима, војницима Трећег пјешадијског пука, као и свим некадашњим припадницима ВРС.

Он је истакао да се са захвалношћу и поштовањем чува успомена на све страдале борце, хероје који су положили животе у одбрани Републике Српске и слободе.

- С увјерењем да ћете, као и до сада, с преданошћу наставити да чувате и његујете традицију Војске Републике Српске и даље проносите слободарски дух српског народа, још једном вам честитам крсну славу и желим много личних и професионалних успјеха у будућем времену - навео је Вишковић у честитки.

Предсједник Српске демократске странке (СДС) Милан Миличевић честитао је Видовдан - крсну славу Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Миличевић је истакао да је Војска Републике Српске имала снажну и пресудну улогу у одбрани Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата, саопштено је из СДС-а.

Он је припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука пожелио да поносно и вјеродостојно баштине традицију Војске Републике Српске.

-Тим младим људима који нису били ни рођени када је наша војска настајала, када је стварана и брањена слобода, желим да памте да на својим одорама носе знамење 24.000 наших јунака који су тих деведесетих година положили своје животе како би Република Српска постојала - навео је Миличевић.

 

У Петрову обиљежавање крсне славе Војске Српске

У манастиру Озрен, у општини Петрово, данас ће бити уприличено обиљежавање Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука, у присуству највиших званичника Српске.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

Литургија ће бити служена у манастиру Озрен у 9.00 часова, а потом парастос погинулим борцима, најављено је из Команде Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Изјаве за новинаре предвиђене су у 11.30 часова.

Планирано је да овогодишњој прослави Видовдана присуствују представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и политичког, вјерског и јавног живота, додаје се у саопштењу.

“Видовданске свечаности” у Андрићграду

„Видовданске свечаности” биће одржане данас у Андрићграду, уз садржајан програм којим ће бити представљено богатство културе и традиције, а овој традиционалној манифестацији присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Из Кабинета предсједника Српске најављено је да ће Додик “Видовданским свечаностима” у Андрићграду присуствовати у 15.00 часова.

Програмом је предвиђена Света архијерејска литургија у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, коју ће, поводом храмовне славе, у 9.00 часова служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Након литургије биће освештана звона и организована литија до Трга палих бораца, гдје ће бити служен парастос свим српским војницима страдалим од косовског боја до данас, рекао је раније новинарима протојереј ставрофор Драган Вукотић.

У Андрићевом институту у 15.00 часова биће уприличена додјела “Велике награде Иво Андрић” Сандру Веронезију, лауреату награде за животно дјело и Енесу Халиловићу, лауреату награде за књигу пјесама.

Из Андрићевог института саопштено је да ће посебну ноту церемонији дати наступ Градског женског хора “Барили” из Пожаревца.

Предвиђено је и отварање изложбе слика Милене Павловић Барили која се организује у сарадњи са Фондацијом Миленин дом - Галерија Милене Павловић Барили из Пожаревца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана