Vidovdan - Sinonim za pobjede svih hrabrih pripadnika Vojske Republike Srpske

Srna
Vidovdan - Sinonim za pobjede svih hrabrih pripadnika Vojske Republike Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je krsnu slavu Vojske Republike Srpske (VRS) ističući da je Vidovdan datum koji u srpskoj istoriji predstavlja sinonim za velika stradanja srpskog naroda, ali i izvojevane pobjede svih hrabrih pripadnika VRS koji su živote dali za slobodu.

- Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost i sjećanje na njihovu žrtvu koja nas trajno obavezuje da čuvamo i branimo našu Republiku i ostavimo u nasljeđe budućim generacijama - poručio je Dodik.

On je naglasio da je Vojska Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu hrabrošću i odvažnošću ponosno čuvala Republiku Srpsku, njenu teritoriju i srpski narod.

Nastavljajući da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, istakao je Dodik, Treći pješadijski (Republika Srpska) puk predstavlja garant opstanka Republike Srpske i srpskog naroda i očuvanja mira i stabilnosti.

- U ime građana Srpske i u svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka. Duboko uvjeren da ćemo i u budućnosti nastaviti da njegujemo tradiciju, želim vam srećnu krsnu slavu, da je proslavite svečano i dostojanstveno. Želim vam mnogo uspjeha u daljem radu i ličnu i porodičnu sreću - naveo je Dodik u čestitki, koju je uputio komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadiru Sretenu Miloševiću, oficirima, podoficirima kao i svim pripadnicima ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Cvijanović: Vojska RS dala ključni doprinos u očuvanju srpskog naroda

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Vojska Republike Srpske, čiju tradiciju s ponosom baštini Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH, dala ključni doprinos u očuvanju srpskog naroda i odbrani prava da ostane i opstane na svojim ognjištima.

- Vidovdan, kao jedan od najvećih i najsvetijih praznika srpskog naroda, obavezuje da sa velikom zahvalnošću i poštovanjem čuvamo uspomenu na sve borce koji su za slobodu položili živote i dali dijelove tijela - istakla je Cvijanovićeva u čestitki koju je povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Srpske, uputila komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadiru Sretenu Miloševiću, svim pripadnicima ovog puka i nekadašnjim borcima Vojske Republike Srpske.

Ona je istakla da je uloga Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka da čuva od zaborava svijetlu tradiciju srpske vojske i da, posvećeni miru i stabilnosti, odgovore na sve profesionalne izazove.

- Povodom krsne slave Vojske Republike Srpske, upućujem vam najiskrene čestitke, sa željom da svaki naredni Vidovdan obilježavate u još boljoj, snažnijoj i prosperitetnijoj Republici Srpskoj - navedeno je u čestitki srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

 

Višković: Vidovdan - izraz vjekovnih slobodarskih težnji srpskog naroda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je u čestitki povodom krsne slave Vojske Republike Srpske (VRS) da je Vidovdan sveti srpski i jedan od najvećih i najvažnijih praznika koji duboko prožima biće srpskog naroda, kao izraz vjekovnih slobodarskih težnji.

- Na sveti Vidovdan, koji je i krsna slava Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, s ponosom se sjećamo herojskog puta VRS, koja se u najtežim vremenima iskušenja za naš narod borila i odbranila i sačuvala Republiku Srpsku i njeno stanovništvo - naveo je Višković u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, oficirima, podoficirima, vojnicima Trećeg pješadijskog puka, kao i svim nekadašnjim pripadnicima VRS.

On je istakao da se sa zahvalnošću i poštovanjem čuva uspomena na sve stradale borce, heroje koji su položili živote u odbrani Republike Srpske i slobode.

- S uvjerenjem da ćete, kao i do sada, s predanošću nastaviti da čuvate i njegujete tradiciju Vojske Republike Srpske i dalje pronosite slobodarski duh srpskog naroda, još jednom vam čestitam krsnu slavu i želim mnogo ličnih i profesionalnih uspjeha u budućem vremenu - naveo je Višković u čestitki.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević čestitao je Vidovdan - krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Miličević je istakao da je Vojska Republike Srpske imala snažnu i presudnu ulogu u odbrani Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, saopšteno je iz SDS-a.

On je pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka poželio da ponosno i vjerodostojno baštine tradiciju Vojske Republike Srpske.

-Tim mladim ljudima koji nisu bili ni rođeni kada je naša vojska nastajala, kada je stvarana i branjena sloboda, želim da pamte da na svojim odorama nose znamenje 24.000 naših junaka koji su tih devedesetih godina položili svoje živote kako bi Republika Srpska postojala - naveo je Miličević.

 

U Petrovu obilježavanje krsne slave Vojske Srpske

U manastiru Ozren, u opštini Petrovo, danas će biti upriličeno obilježavanje Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Liturgija će biti služena u manastiru Ozren u 9.00 časova, a potom parastos poginulim borcima, najavljeno je iz Komande Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Izjave za novinare predviđene su u 11.30 časova.

Planirano je da ovogodišnjoj proslavi Vidovdana prisustvuju predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i političkog, vjerskog i javnog života, dodaje se u saopštenju.

“Vidovdanske svečanosti” u Andrićgradu

„Vidovdanske svečanosti” biće održane danas u Andrićgradu, uz sadržajan program kojim će biti predstavljeno bogatstvo kulture i tradicije, a ovoj tradicionalnoj manifestaciji prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz Kabineta predsjednika Srpske najavljeno je da će Dodik “Vidovdanskim svečanostima” u Andrićgradu prisustvovati u 15.00 časova.

Programom je predviđena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, koju će, povodom hramovne slave, u 9.00 časova služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nakon liturgije biće osveštana zvona i organizovana litija do Trga palih boraca, gdje će biti služen parastos svim srpskim vojnicima stradalim od kosovskog boja do danas, rekao je ranije novinarima protojerej stavrofor Dragan Vukotić.

U Andrićevom institutu u 15.00 časova biće upriličena dodjela “Velike nagrade Ivo Andrić” Sandru Veroneziju, laureatu nagrade za životno djelo i Enesu Haliloviću, laureatu nagrade za knjigu pjesama.

Iz Andrićevog instituta saopšteno je da će posebnu notu ceremoniji dati nastup Gradskog ženskog hora “Barili” iz Požarevca.

Predviđeno je i otvaranje izložbe slika Milene Pavlović Barili koja se organizuje u saradnji sa Fondacijom Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili iz Požarevca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana